Ana içeriğe atla

Sinan Yağmur - Aşkın Gözyaşları / Tebrizli Şems

Merhabalar

Ramazan ayı nedeniyle okuma alışkanlığımı değiştirip, okunmayı bekleyen bu aya uygun kitaplarla devam ediyorum.
Sinan Yağmur'un Aşkın Gözyaşları serisi uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyenler arasındaydı ve bahaneyle okumaya başladım.

Mevlana'yı Mevlana yapan Şems'dir ama biz Şems'i ne kadar tanıyoruz? Kendi adıma tanıdığımı düşündüğüm Şems'i kitabı okuduktan sonra tanımadığımı fark ettim. Kitapta Şems'in nasıl Şems olduğunu, Mevlana'ya olan özlemini ve kavuşmalarını, Şems'in hayatını, hatta Kimya Hatun'u bile okuyoruz. 

Aşk nedir? Biz aşkı ne kadar biliyoruz ve nasıl anlıyoruz? Kitabı okumadan önce aşkın ne olduğunu sadece sevgiliye duyulan aşk olarak yorumlardım. Şimdi ise aşka olan bakışım değişti. Allah'a duyulan aşk, ruhun aşkla kavrulup, aşık olana kavuşması bu kadar güzel anlatılırdı.

Kitap Şems'in dilinden anlatılıyor. Sanki onunla sohbet edermiş gibi hissettim. Kitabın dilini gayet sade ve akıcı. Okurken sıkmıyor. Aksine kitap su gibi akıp geçiyor. Özellikle bu tarz kitaplarda yabancı kelimeler çok fazlaca kullanılır ve anlaşılması zordur. Ancak bu kitapta böyle bir şey söz konusu değil. Hatta biraz daha olsaydı, Şems'i daha fazla okusaydım dediğim oldu.

Her ne kadar sonunda Şems'in öldürüldüğü varsayılsa da, bazı kaynaklara göre gittiği de savunulmaktadır. İşin bu kısmı bir muamma. Doğrusunu ancak yüce Allah bilir.

Kitabı okurken keşke Mevlana'nın yerinde ben olsaydım, ben de pişseydim dedim. Kitabın etkisinden uzun süre çıkabileceğimi sanmıyorum. Okumayan herkese tavsiye edeceğim bir kitap. Sırada serinin ikinci kitabı Mevlana var. Bakalım Mevlana'nın yolculuğunda beni neler bekliyor?

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Aşk ile dolun.

Hoşçakalın.

Tanıtım Bülteninden

Yedinci ve en tesirli bıçak darbesi ensesine gelir boynu sağa doğru bükülmüştür. Dervişler yere kapanmasını bekleye dursun. Şems Hz. Peygamberin şu hadisini sesi boğuk mırıldanır: “Allah’a kavuşmayı isteyeni Allah da sever” Dervişlerden birisi sırtına tekmeyi vurur. Yüzüstü taş zemine kapanır, dudağı patlamış, dişleri zemine dökülmüştür Siyah feracesi kanlar içinde bordoya dönmüştür. Saçlarından tutarak kafasını kaldıran dervişin niyeti Şemsin başını gövdesinden ayırmaktır

Baş derviş engeller. Bırakın son nefesini versin. Sonra da en yakın bir kuyuya atın. Kıyafetine sarıp atın.

Avluyu yıkayın. Sabah ile yola çıkarız. Şems hala son nefesini vermemiştir Sille taşının üzerindeki başını hafifçe göğe kaldırır ve: “Allah ne güzel sevgilidir. Rabbim sana aşığım. Ve bu canı sana hediye ediyorum.” Mevlana içeri girer, mendili koklar eli titreyerek açar. İçinden saman kağıda yazılmış bir not çıkar: “Yemin ederim ki ölümümün gözlerinin önünde olmasını isterdim. Gör ki aşk için
ölmek ne demekmiş.” Mevlana olduğu yere düşüp bayılmıştır.Geceden sonra doğan ve kalplerin çöllerini cennetlere çeviren bir gözyaşı bu. Çoraklaşmış ve çöle dönmüş kalpler; açın sadrınızı! Aşkın gözyaşları, serin serin, sağanak sağanak, üzerimize damlıyor; bakın gökyüzüne, nasılda aşk yağıyor.

Basım Yılı : 2016

Sayfa Sayısı : 248

Karatay Akademi Yayınları

Yorumlar

  1. Benim okuduğum bir yerde ne kadarı doğru bilmiyorum ama şemse bu kadar eziyet çektiren hatta öldüren mevlananin oğluy muş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biçay;
      Şems'in oğlunun öldürüldüğü de rivayetler arasında. Bende okudum.

      Sil
  2. Çok güzel kaleme almışsınız. okurken etkilenmemek elde değil. Gerçek aşk Allah aşkıdır. bende alıp okuyacağım kitabı teşekkür ederim bol yazmalı günler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar;
      Allah aşkın ayrılmamak dileğiyle. Keyifli okumalar canım :)

      Sil
  3. Okumadım ancak tanıtım yazınız merak uyandırdı. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Bu seriyi severek okumuştum Beyda cığım👍😊🌷🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız;
      Bende sevdim. Bakalım devamında neler olacak canım :)

      Sil
  5. Aşkın Gözyaşları harika bir eserdir tanıtım için çok çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Yazını okuduktan sonra şimdiye kadar okumamış olmamdan dolayı pişmanlık duydum.

    YanıtlaSil
  7. Bu kitabın içindeki Mevlana'nın Şems'e yazdığı mektuplardan çok etkilenmiştim. Özellikle "Etme" şiiri mükemmel... Demek ki insan aşkla dolunca inanılmaz şeyler çıkıyormuş ortaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Özer;
      Evet şiirler güzel. Aşkla yanmak gerek.

      Sil
  8. Sems ile ilgili bu kitabi okumak isterim ☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?