Ana içeriğe atla

Naim Süleymanoğlu Kimdir?

Merhabalar

Çocukluğumda spor haberlerinden, futbol maçlarından nefret eden biri olarak tek kaçırmadığım spor haberiydi Naim Süleymanoğlu ve halter şampiyonlukları.
Şampiyonluk maçlarını televizyon karşısında büyük bir heyecanla izler, hadi kaldır ne olur, Allah yardımcın olsun diye de dua ederdim. Peki kimdir Naim Süleymanoğlu? Neler yapmıştır?

23 Ocak 1967 Bulgaristan doğumlu. Haltere ilk olarak 1977 yılında başladı. 15 yaşında Brezilya'da düzenlenen dünya halter şampiyonasına katıldı ve 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. O dönemde silkme kategorisinde kendi ağırlığının üç katına kaldıran ikinci halterci olarak da tarihe geçmiştir. 16 yaşında dünya rekoru kırdı ve yine şampiyonluğa imza atarak, dünya tarihine en genç halterci ünvanıyla adını yazdırdı. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyet'lerle boykota karışması nedeniyle katılamadı. O dönemde Bulgar Hükümeti'nin Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Shalamanov olarak biliniyordu.

Bulgaristan'daki baskılardan kurtulmak ve aynı zamanda Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986 yılında Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonasında Türk Büyükeliçiliğine sığınarak iltica etti. Türkiye'ye ilticasında Turgut Özal bizzat kendisi devreye girdi. 


1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu. Ayrıca 8 kez dünya şampiyonu oldu ve 46 kez dünya rekoru kırdı. Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak "EFSANE" oldu ve bu sayede spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisiydi. 1988 Seul olimpiyatlarında 9 dünya ve 6 olimpiyat rekoru kırarak büyük zafer kazandı ve Time dergisine kapak oldu. 60 kilo koparmada 200 kilo kaldırarak dünya rekorunu kırdı. Türkiye'ye Olimpiyatlarda Güreş dalı dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu olması nedeniyle de önemlidir. 



Naim Süleymanoğlu 28 Eylül 2014 tarihinden bu yana Memorial Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi altına alınmıştı. 6 Ekim 2017'de ise organ nakli gerçekleştirilmiş ve tedavisi devam etmekteydi. 11 Kasım'da beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle yeniden acil ameliyata alınmıştı. Ancak 18 Kasım 2017 15:00 sıralarında verdiği yaşam mücadelesini kaybederek, aramızdan ayrılmıştır.

Naim Süleymanoğlu kadar ülkemize gurur veren bir sporcu daha var mıdır? bilemiyorum ancak bana kalırsa yoktur. Kendisine "CEP HERKÜLÜ" denilmesinin gerçekten bir nedeni varmış değil mi? Bu kadar başarı ve 147 cm boy ile. Nurlar içinde uyu Naim Süleymanoğlu. Mekanın cennet olsun. 

Yarın yeni notta görüşmek üzere.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. ne kadar başarılı dolu bir yaşamı olmuş gerçekten Naim Süleymanoğlu mekânın cennet olsun inşallah Allah rahmet eylesin.... emeğine sağlık canım benim sevgiler 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessizkaldım;
      Çocukluğumdan beri her maçını büyük bir heyecan ve zevkle izledim. Nur içinde yatsın canım.

      Sil
  2. Cep herkülü televizyonun karşısına geçer Hadi Naim dünya rekoru geliyor derdik. Allah rahmet eylesin ışıklar içinde uyu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gazetekazan;
      Evet heyecan içinde izlerdik. Amin inşallah.

      Sil
  3. son zamanlarında bazı sıkıntılar çekti ama iyi bir sporcu ve adamsı tanıdığımız kadarıyla çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz haykırış;
      Evet gerçek bir sporcuydu.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Bugün 23 Nisan, Hep Neşeyle Doluyor İnsan

 

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Şermin Yaşar, İlber Ortaylı - Cumhuriyet'in İlk Sabahı Kitap Alıntısı

 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Naime Özeren - 23 Nisan