Ana içeriğe atla

Meşhur Badem Kahvesi'nin Hikayesi

Merhabalar

Tatilde gittiğim yerlerin meşhur yiyecek ve içeceklerini denemeyi seviyorum.
Datça'nın da balı, bademi ile bademli kahvesi ünlü olduğunu gidince öğrendim. Daha önce badem kahvesi duymamıştım. Bunu da öğrenmiş ve denemiş oldum.

Kahvenin içerisinde badem ezmesi gibi parçacıklar var. Üstünde krema ve çikolata sosu gibi bir sos. Tadı üstündeki köpük ve krema nedeniyle pek bana hitap etmese de gitmişken denemeden olmazdı. Hazır badem kahvesini içmişken, sizlere hikayesinden de bahsedeyim. 

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Bugün kendinize benden bir kahve söyleyin.

Hoşçakalın.

Badem kahvesi Datça'nın 100 yıllık içeceği. Eski zamanlarda Datça'ya kahve bazen geliyor, bazen de gelmiyordu. Gelmeyince yerel halk "Bizim kahve ağacımız yok, neyimiz var? Bademimiz var, balımız var, sütümüz var. O zaman bunlardan içecek yapalım." diyerek hakikaten uğraşarak çok güzel bir içecek yaptılar. Yerel halk bu içeceği evlerinde yapıp içerlerken, bazı kahvehanelerde bunu ticari sunuma başladılar.

Biz Karia Kahvesi olarak İtalyan kahve tekniklerini bildiğimizden, İtalyanlar bir capuccino latte yapmış, bütün dünyaya satıyor; "Vay efendim İtalyan yapar da, biz neden yapamayız?"'dan yola çıktık, çalıştık, çalıştık, denedik, denedik capuccino lattenin iki segment üzerinde bir ürün yarattık. İddia ediyoruz, İtalyanların yaptığı üründen daha üstün bir içecek yarattık. Dünya kahve ligine hediye ediyoruz.

Adı badem kahvesi olan bu ürünün içinde gerçekte ne var? Badem dünyanın her yerinde var ama Nurlu badem sadece Datça'da var. Amerika'dan ödüllü bir balımız var. Dünya bal üreticileri Amerika'ya ürünleri gönderdi. Datça balı genetik miras açısından dünya birincisi seçildi. Yarım yağlı sütle veya bademin kendi sütüyle oluşturduğumuz bu ürünün hem sıcağını, hem de soğuğunu, hem de dondurmalısını yapabiliyoruz. 

Kuru yemişlerin en değerlisi, en kıymetlisi, bir kalsiyum, magnezyum, E vitamini deposu olan badem, bütün vitamin ve mineralleri içerisinde bulunduran bal, sütle birleşerek, bizi fabrika ayarlarımıza döndürecek muhteşem bir içecek yarattık. Bu içecek bir multi vitamindir, afrodizyaktır, doğaldır, yerlidir ve millidir. Bir Türk kahvesi içseniz bile yurt dışına döviz ödersiniz. Bu üründe tüm ekonomik girdiler yerli olduğu için; alın terimiz, emeğimiz bu memlekette ortakça bölüşülür. Biz kuru yemişlerimizden birinci ürün olarak kullanıyoruz. Ondan katma değerli ürünler üretemiyoruz. Badem kahvesi katma değerli bir üründür. Sahip çıkılması ve değerlendirilmesi gereklidir. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Fuat Baray - Diz Çökmeyen Çocuk

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Sevginin Gücü Film Yorumu

 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Fatih Murat Arsal - Nefretten Sonra

Merhabalar Natalia gençliğinin baharında babasının ölümü ile hayatta tek başına kalır. Bir yabancının evlerine gelip babasıyla konuşmasından sonra babası kendini öldürür. Babasının ölmeden önce Natalia'den istediği tek şey vardır. Tamer denen o adamdan intikamını alması.

Cevdet Pişkin - Rüzgarla Gelen Hüzün

 

Fatih Murat Arsal - İki Mükemmel Hata

Merhabalar Uzun zamandır sizlere kitap yorumu yaz(a)mıyorum zira bu sıralar yorum yazmak için maalesef kafamı toparlayamıyorum. Hoş bir aydan fazladır kitap kapağı da açamadım. Kitap okumadan uyumayan ben; son zamanlarda kitaplara dokunamadım bile. Fakat okuduğum kitaplara ve yazarlara da haksızlık da etmek istemiyorum. Zira beğendiğim kitapların yorumsuz durmalarına maalesef gönlüm razı gelmiyor. Çıktığı ilk anda alıp okuduğum, ancak yorum giremediğim bir kitap İki Mükemmel Hata. O zaman başlayalım.

Yerdeki Süper Yıldızlar

 

Asalet Salgınoğlu Röportajı

Merhabalar Baharı yavaş yavaş hissettiğimiz şu günlerde Nisan ayına geldik bile.