Ana içeriğe atla

Alan Moore - Cehennemden Gelen / From Hell Kitap Tanıtımı

Ünlü yazar Alan Moore’un grafik roman dünyasının en prestijli eserlerinden biri sayılan başyapıtı Cehennemden Gelen nihayet Türkçe’de. 1800’lerin ikinci yarısında Londra’da terör estiren, -Karındeşen Jack adıyla bilinen ancak kimliği aydınlatılamamış- seri katil hakkındaki pek çok mitin, gerçeğin ve onun kırıntılarının bir tür kolajını sunan metni, bu atmosfere uygun tonlarda, Eddie Campbell resimledi.
Moore’un metni, yaşanan dehşet dönemine, konuyla ilgili yazılmış pek çok kaynağa başvurarak eğiliyor; aynı zamanda kitabın sonunda -ender rastlanacak bir titizlikte- bütün bu kaynaklarını sıralayarak, konu hakkındaki bilgi(sizlik) karmaşasını süzme yöntemleri üzerine tartışıyor. Cehennemden Gelen, “Jack”in cinayetlerini dönemin bütün Viktoryen reel-politik atmosferinin içine ustalıkla yerleştiriyor ve cinayetleri, asil sınıfın fütursuz şiddet-iktidarının olduğu kadar, tarihsel olarak süregelen bir kadın düşmanlığının sonucu olarak da ele alıyor (bkz. özellikle ikonik 3. Bölüm’deki “Londra gezisi”). Bir sonraki yüzyılda da halen değişmemiş biçimde, Moore’un “Jack”i de kolluk kuvvetlerinden medyaya uzanan geniş bir erkek dayanışması zincirinin son halkasını oluşturuyor. Ünlü “from Hell” mektubu, aslında yaşadığımız dünyadan/çağdan gönderiliyor.


Cehennemden Gelen, yayınlandığı 1989’dan beri sayısız ödül kazanmış ve büyük bütçeli bir sinema filmine de uyarlanan bir popüler kültür fenomeni haline gelmiştir. Eser, tüm zamanların en önemli grafik romanları arasında her zaman üst sıralarda yer bulmuştur. Karanlık, yer yer klostrofobik atmosferinin, Oscar Wilde’dan Joseph Merrick ya da William Blake’e ve pek çok tarihsel kişiliğe/zamana verdiği referansların ötesinde, pek çoklarına göre Cehennemden Gelen, grafik romanın tanımı olan birkaç eserden biridir ve Whitechapel’da işlenen cinayetlerin kurbanlarına adanmıştır.

Basım Yılı : 2019

Sayfa Sayısı : 576

Flaneur

Yorumlar

  1. heeeey ha haa aynı anda yorum yapıyomuşuz yaaa :) moore hatırlamadım bi bakıım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      Hahahaha:) Bu arada yazının biri görünmüyor. Yorum yapacaktım. Bugünün Notu söyledi. Yazısını koymuşsun ama blogda göremedim :(

      Sil
    2. ay şimdi kaldırdım yaaa onu ay bitti diye, eskidi yazı yanii, yakında yine koyarım onun yazısını bi dahaaa :)

      Sil
    3. Anladım. Hayırlısı olsun o zaman :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?