Ana içeriğe atla

Hadi Birikim Yapalım

Merhabalar

Sizleri bugün çok güzel projeye davet etmek istiyorum.
Oğluma küçüklüğünden beri tasarruf yapmanın önemini aşılamaya çalışırım. Bu konuda da oldukça başarılı olduğumu düşünüyorum. Zira oğlum bulduğu her parasını kumbaraya atmaya meyilli duruma geldi. İhtiyacı dışında da çok nadiren para harcar. 

Her ne kadar biriken paralarını bir şekilde bir yerlere kullanıyor olsak da, kumbaranın açılma anını bebekliğinden beri çok sever. İçinden döktüğümüz paralarla ne alacağımızı sorar. Ben de o anki duruma göre nereye kullanacağımızı kendisine söylerim.

Normalde kumbaramızı dolduğu zaman açıyorduk. Genellikle de bu ilk kumbara dolduğunda ve ikinciye geçmeden oluyordu. Bu yıl kendimize bir hedef koyduk ve kumbarayı yıl sonuna kadar açmama kararı aldık. Elimizde iki tane kumbara mevcut. Şayet ikisini de doldurursak kavanoza koyup, yıl sonunda açmayı planlıyoruz. 

Kendimize hedef koymamızın sebebi uzun zamandır almak istediğimiz laptop için para biriktirmek. Yıl sonuna kadar istediğimiz rakama ulaşabilir miyiz? bilemiyorum ama en azından bir kısmını çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. 

Bir dönem yine laptop için birikim yapmıştık. Yaklaşık 500,00.-TL civarında kumbaradan para çıkmıştı. Ancak o dönemde beklenmeyen bazı durumlar olunca bu para bize ilaç gibi gelmiş ve birikimi oraya kullanmıştık. 

Ben ve oğlum istedik ki sizlere de bu projemizi duyuralım, sene sonuna kadar kumbara da birikim yapmanıza vesile olalım. Kim bilir belki bu sayede yıl sonunda istediğiniz bir şeyi almış olursunuz. Ya da parayı yine tasarruf amaçlı kenara koyarsınız. 

Parayı illaki kumbaraya atmanıza gerek yok tabii ki. Herhangi bir kavanoza da atabilirsiniz. Genellikle kendine bu konuda güvenmeyenler tek kullanımlık testi kumbaralardan alıp, yıl sonunda kırma yöntemiyle para biriktiriyorlar. Ben çok zorda kalmadığım sürece böyle bir şey yapmadığım için gerek duymadım. Ama siz kendinizi frenlemek adına satın alabilirsiniz. (Ama bana kalırsa o kumbaraya vereceğiniz parayı kumbaraya atmak daha cazip.)

Sene sonunda bakalım hedefe yaklaşabilecek miyiz? Neler olacak? Hep beraber ömrümüz varsa yine blogda paylaşınca öğreneceğiz. Sizleri de bu projeye davet ediyorum. Hadi bakalım damlaya damlaya göl olur.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, hepinize para sıkıntısı çekmediğiniz günler diliyorum.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Çok güzel bir proje. Ben de oyun bilgisayarı için böyle bir birikime gidebilirim :) İlk hedefimi gerçekleştireyim. İkinci hedefimin kumbaraya sığacağını düşünmüyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erhan Çakırlar;
      İnşallah hedefiniz gerçek olur:)

      Sil
  2. Güzel fikir beyda hanım şuan 3 tane kumbara dolduruyorum çocuga kumbara hesabı açtım dolunca oraya yatırıyorum bir tanesini de bes açtım oraya bir tanesi de bana :) gerçi bu ara biraz sıkıntı yaşıyorum işler biraz durgun ama dediğinizi yapmış sayılırım heralde saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz haykırış;
      O da olur. Hatta daha da güzel olur. Kalıcı yatırım :)

      Sil
  3. Yıllardır hep para biriktirdim ve harcamalarıma çok dikkat ederim; ama bu sene bırakın para biriktirmeyi önceden biriktirdiklerimi harcamak zorunda kalıyorum. Bir peynir alacak olsam 10 lira, yoğurt olmuş 7 8... Para biriktirmem mümkün değil. Neyse ki diğer dönem çalışabileceğim ve en azından biriktirdiklerimi harcamamış olacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem E;
      Canım maalesef hayat pahalı. Bizde zaten eldeki bozuk paraları kenara atmakla ilgili bir proje yaptık. Umarım sende birikim yapabilirsin :)

      Sil
  4. Son cümleye amin dedim 😊 kumbara almak istiyorum ben de ama olmazsa kavanoz kullanacağım 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı;
      Bence kavanoz da işini görür canım. Boşuna para vermemiş olursun. Hatta sana bir de tavsiye vereyim. Kavanozun etrafını alüminyum folyo ile kapla:)

      Sil
  5. Ben bu etkinliği lise 1'den beri yapıyorum ve çok yararı oluyor. Bozuk para biriksin diye sakız alırken bile kağıt para veriyordum, bozuklukları kumbaraya atıyım diye çok güzel bir etkinlik yani inşaallah hedefinize ulaşırsınız...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Furkan Yetek;
      Evet bizde oğlumla senelerdir birikim yapıyoruz ama bu seferki bir yıl boyunca açılmayacağı için daha heyecanlı olacak :)

      Sil
  6. Beyda hanım bizde bu uygulamaya başlayalı 4 ay oldu çocukların iki tane kumbarası var yazın açacaklarını söylüyorlar bakalım ne kadar biriktirecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Sezgin;
      Bizde dolunca açıyorduk ama bu sefer 12 aylık bir süreç var. Bakalım ne olacak?

      Sil
  7. Şimdi kumbaraların yerini bankalar aldı :) eski heyecan kalmadı bankaya yatırarak birikim yapmaya başlayalım o zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jdsezer;
      O da olur ama ben hep bozuk para biriktirmeyi sevdiğimden hep bir birikim aracım olmuştur. Çocukluğumda İşbank kumbarası vardı. Kardeşimle kavga ederdik. Benim olacak diye. Sonunda elimizden düşürüp kilidini kırınca ikimizinde olamadı:)

      Sil
  8. Laf aramızda, şimdiye kadar hiç bir kumbaram dolmadı. Ya meraktan, ya ihtiyaçtan hepsi açılmıştır.
    Yine denemek için heves verdi yazınız. En kısa zamanda üzerinde " travel" yazan bir kavanoz edineyim ben. Paranın nereye harcanacağı da baştan belli olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülin;
      Bazen olabiliyor öyle. Bencede paranın nereye gideceği belli olursa birikim yapmak için daha da heves olacaktır kanımca:)

      Sil
  9. Çocuklarımında kumbarası vardı küçükken.Bir bankacı olarak tabii ki onlara tasarrufu aşılamaya çalıştım.Kızım hala güzel bir birikimcidir, oğlum eh idare eder:) Evde kumbara gibi değil ama bir kutumuz var hala bozukları biriktiririz.Biz tüketim nesli değil, kumbara nesli çocuklarıyız ne de olsa.Tasarruf her zaman iyidir, güzel bir etkinlik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap;
      Evet çocuklara birikimi öğretmezsek ileride kendileri de yanı sıra bizlerde sıkıntıya düşebiliriz. Tasarruf hayat kurtarır bence :)

      Sil
  10. ben de ekimden beri karar aldım her ay 75 tl ayırıyorum günlük 2,5 tl gibi yani 4 aydır başarılıyım bu konuda bakalım sene sonuna kadar vazgeçmemeyi umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz;
      Güzel bir şey. İnşallah daha fazlasını da biriktirebilirsin canım:)

      Sil
  11. bende ekimden beri karar aldım her ay 75 tl biriktiriyorum günde 2,5 tl üzerinden hesapladım yani ..şu ana kadar başardım bakalım sene sonu gelince ne olacak:)

    YanıtlaSil
  12. Bu sene bende bir kumbara edindim şu açılmayanlardan :) yoksa biriktiremezdim :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız kardeşler arasında;
      Evet bazı kişilere yaptırımlı olması gerekiyor :)

      Sil
  13. Harika proje hemen uygulamaya geciyorum

    YanıtlaSil
  14. harika fikir kızım da doğumgününde özel günlerde bayramlarda gelen paralarını birlikte saklıyoruz bu yıl cep telefonu için kullandık sıfırlandı şimdi yine biriktiriyoruz bakalım...sevgiler...bereketli bir birikim olmasını diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. babaannemintakvimciği;
      inşallah sizinki de hayırlı bir birikim olsun ve güzel yerlerde kullanılsın canım :)

      Sil
  15. Biz de başladık eşimle, sigarayı bırakması vesilesiyle. Tatil yapalım diyoruz bakalım. Yani onu o şekilde motive ettim.Sigarayı bırakması için. Faydalı oldu gibi ;) İnşaallah devamı gelir. Siz de inşaallah hedefe ulaşırsınız. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. istiridye avcısı;
      Süper bence harika olur. İnşallah yeniden başlamaz ve o parayla tatile gidebilirsiniz :)

      Sil
  16. bende gelirimin %10 gelir gelmez hemen birikim hesabına atıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dlkgzr;
      En mantıklı olanı canım aslında. İlerisi için bunu yapmak lazım. Tebrikler :)

      Sil
  17. Ben de kavanoza atarim bozuk paralari 🤣

    YanıtlaSil
  18. Yapmayı fazlasıyla istediğim bir şey yıl sonuna kadar para biriktirmek fakat bir türlü yapamıyorum.. Bunun için kapalı bir kumbara almam lazım sanırım ilk olarak. Kolay gelsin abla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem Çelik;
      Sana nasıl kolay gelecekse canım:) Bol birikimler :)

      Sil
  19. Değişik bir fikir ve taktik. Peki kağıt para atılıyor mu kumbaraya, bu konuda bir kısıtlama var mı? Kağıt paralar kumbaranın hızlı dolmasına sebep oluyor ama bayramlarda büyük paraları olabiliyor çocukların. Sizin seçiminiz ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet;
      İstediğiniz her türlü parayı atabilirsiniz. Ama bizimki bozuk para birikimi. Bayram paralarını da atacağız tabii ki de :)

      Sil
  20. Benim kardeşim de tek kullanımlık kumbara almış. Atmaya başladık bizde 😀

    YanıtlaSil
  21. Tasarruf etme bilinci çok güzel bir şey. Gerçekten çok güzel bir kampanya başlatmışsınız tebrik ederim. Bizim insanlarımız maalesef pek tasarruf etmez hatta kazanmadığı parayı harcar bunun sıkıntısını da daha sonra çeker.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Pınar;
      Maalesef ki tasarruf bilinci küçük yaşta verilmiyor. Sonrasında sıkıntısını çocuklar çekiyor. Büyük, küçük fark etmez zamanında birikim yapmalıyız. Yarın ne olacağımızı kimse bilemiyor maalesef.

      Sil
  22. Bu kumbara olayı uzun zamandır aklımda. Bakalım ilk birikim hedefim ne olacak? :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?