Ana içeriğe atla

Tırnak ve Tırnak Eti Yeme Alışkanlığı, Nedenleri ve Tedavisi

Merhabalar

Çevremizde elleri sürekli ağızda olan insanlara rastlamamız mümkün.
Peki kaçımız ellerimizle ağız yoluyla vücudumuza geçen tehlikelerin farkındayız? Yada tırnak ve tırnak eti yemenin nedenlerini araştırdık? Farkında olmadan yaptığımız bu davranışlar bizim hastalık belirtimiz olduğu gibi, bizi hasta edecekte bir unsurdur. 

El bakımına ve temizliğine dikkat eden biri olarak çevremde gördüğüm, beni çokça da rahatsız eden bir konudur tırnak ve tırnak eti kemirme hastalığı. Hastalık diyorum zira insanlar bununla ilgili kendilerini düzeltmek için bir şeylerde yapmıyorlar. Ellerinin bakımsız görünmesini bir kenara bırak, karşındaki insanın midesini de bulandırıyorsun. Hadi bunu da geçtim diyelim. Kendi sağlığını ciddi anlamda riske atıyorsun. Ellerimizden ağız yoluyla bulaşan hastalıklardan haberiniz var mı acaba? Hadi sağlığınıza önem vermiyorsunuz? Görüntünüzü de mi önemsemiyorsunuz? Bakımsız ellerin, koparılmış tırnakların ne kadar itici olduğunu hepimiz biliyoruz değil mi? Yoksa siz hâlâ farkında değil misiniz?

Tırnak yeme alışkanlığı genel olarak baktığımızda çocukluğumuzda başlar ve ergenlik döneminde de devam eder. Çocukken önüne geçemediğimiz bu hastalık, ilerleyen yaşlarda daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilir.Bu yüzden sevgili ebeveynler çocuklarınızda böyle bir durum varsa çocukken lütfen engellemeye çalışın.

Tırnak ve tırnak eti yemenin psikolojik olduğunu savunanlar kadar, alışkanlık olduğunu söyleyenlerde var. Sebebi her ne olursa olsun bu hastalıktan kurtulmak mümkün ama öncesinde istemek gerek.

Tırnak ve tırnak eti yememek için uzman doktor desteği alınabilir. Bunun yanı sıra törpülenmiş, bakımlı tırnaklar güzel görüneceğinden ellerinizi ağıza alma, tırnaklarınızı ısırıp, kopartma isteğiniz daha az olacaktır. Bayanların özellikle koyu renk oje kullanması tırnak yeme alışkanlığını azaltacak, hatta bitmesine bile neden olacaktır. Koyu renk oje tırnaktan çıktığında ne kadar kötü bir görüntü verdiğini hepimiz biliyoruz değil mi? Erkekler bu konuda acı oje kullanabilirler. 

Tırnakları yara bandı yada para bandıyla bantlamak da bu çözümlerden biri olabilir. Fakat gün içerisinde çok fazla insanla iç içe çalıştığınız ortamlarda bu durum pek hoş olmayabilir. Bunu akşamları eve geldiğinizde deneyebilirsiniz. Eldiven kullanmak ve görünen yerlere notlar asmakta bir çözüm olabilir.

Bu konu durup dururken nereden çıktı demeyin. Çalıştığım işyerinde bu alışkanlığa sahip birkaç kişi var ve ciddi anlamda onları uyarmaktan sıkıldım. Daha fazla detay anlatmayacağım. Bu yazıyı paylaşma nedenimde; bu durumda olan insanlar varsa farkındalık yaratabilir ve dışarıdan nasıl göründüklerini sağlayabilirim düşüncesi.Sonuçta bir kişiye bile ulaşsam kâr kârdır.

Tırnak ve tırnak eti kemirmeden sağlıklı günler dilerim.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Çok yaygın bir durum. Umarım verdiğin tüyolar işe yarar Beyda👌🌷🤚

    YanıtlaSil
  2. Sıkıntılı bir durum, sanırım daha çok psikolojikte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sokağa açılan blog;
      Psikolojik tarafı da var bencede.

      Sil
  3. İkinci parafları okurken içimden "sakin ol şampiyon" demek geldi :D ama son paragrafı okuyunca o celallenmenin sebebini anladım. Benim de tırnak kenarını kemiren bir arkadaşım var ama beni hiç rahatsız etmiyor hatta fark etmiyorum bile, yara olup bantladığında farkediyorum ancak. Ama onunki çok aşırı boyutta değil, belki de o yüzden gözüme batmıyor. İnşallah tamamen bırakabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Kutlu;
      :)) Ya gerçekten çok itici duruyor. Ayrıca elleri de çok kötü gösteriyor. Sağlık boyutu ise apayrı bir durum.

      Sil
  4. Bende çok karşılaştım bu durumda tırnak ve derisi yiyenlere tamammen çocukluktan gelme alışkanlık.

    YanıtlaSil
  5. Çocukken vardı öyle bir huyum.Eniştem beni her gördüğünde ,elime pıt pıt vurur, söylenirdi.Sayesinde vazgeçmiştim bu huyumdan.Çocukken de kötü de büyüklere hiç yakışmıyor bu alışkanlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap;
      Eniştene çok teşekkürler o zaman :) Büyüklere kesinlikle yakışmıyor.

      Sil
  6. Malesef 2. Sınıftan beri olan bir alışkanlığım ne zaman stres olsam anında elim ağzımda. Çok defa maniküre başladım bu sefer son diye ama her stres olduğum anda yine kendime yenildim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. G.Srı;
      Bence koyu oje kullanmayı dene. Çünkü parmakların kenarları yenince ya da tırnaklar kemirilince güzel durmuyor. Koyu ojede eller bakımlı ve güzel duracak diye bu huyuncan vazgeçebilirsin diye umuyorum. İnşşalh aşabilirsin :)

      Sil
  7. Benim kızımda da var aynı hastalık, ne yapacağımızı bilemedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Pınar;
      Çocuk olduğundan acı ojeyi deneyebilirsiniz. Oldukça işe yarıyor. İnşallah bırakır bir an önce.

      Sil
  8. Tırnak yeme bir davranış bozukluğudur bu kişilerin ciddi psikolojik sorunları vardır. Bir uzmandan yardım almaları gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cafe Tigris;
      Evet bence de yardım almaları gerekiyor. Ama çoğu kişi bunu kabul etmiyor maalesef.

      Sil
  9. Çok büyük oranda bıraksam da bazen kendimi kemirirken buluyorum :D Çocukken çevredekilerin uyarıları hiç etkili olmuyor, ilk elden tecrübelerime dayanarak söylüyorum bunu. Hatta inatlaşma durumu da olabiliyor, tırnak benim tırnağım diye :D Bir kere nasıl oldu bilmiyorum ama yemeyi bırakmışım bir süre ve o zaman tırnaklarımın güzelleştiğini görünce ondan sonra kendi kendime hakim olmaya çalışmaya başladım. Hemen ulaşabileceğim bir yerde tırnak makası bulundurmak da iyi gelmişti bana, yiyecek gibi olduğumda kesiyordum hemen :)))
    Bir de tırnak yiyen başka birinin tırnaklarını görmek de insana bir farkındalık veriyor, dışarıdan demek böyle çirkin gözüküyor diye de düşünüp bırakma çabasına giriyor :))
    Umarım bırakmak isteyenlere yardımcı olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eseve Rin;
      Çok teşekkürler. Bir arkadaşım sürekli bakımlı el sahibi olmak istediğinden ama beceremediğinden tırnaklarını hiç ojesiz bırakmayarak ve her gün ojesini değiştirerek bu sorununa çzöüm buldu. Ayrıca dediğiniz gibi tırnak yiyen birinin elini görüp, kendisinin de aynı durumda olduğunu fark etmiş. Bu nedenle de bir daha yemedi.

      Sil
  10. ay baksanaaaa, ne dicektim yaa, senin site açılmadan önce hep uyarı veriyor, aylardır, ve her tıkladığım yazında yani, ve sadece senin blog böyle bir uyarı veriyor, neden kii, güvenli olmayan şifrelenmemiş ağ trafiği diyor, once o uyarı çıkıyor, ona "izin ver" deyince sayfan açılıyor, bunu biliyor muyduuun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      O sorun nereden kaynaklanıyor bilemiyorum ama bende bazı arkadaşlarda aynı sorunu yaşıyorum. Hem de hiç risk olmamasına rağmen. Google zaman zaman yaptığı şeylerden biri olabilir. Bilemiyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Kadir İnanır Kimdir?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

6 Mantı