Ana içeriğe atla

Atık Pil Nedir? Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Merhabalar

Oğlumla geçen gün biten saatin pilini değiştirirken oğlumu denemek için elimdeki atık pili çöpe atmasını söyledim.
Bana dünyaya füze göndermişim gibi bir bakışı vardı ki, görmeniz lazımdı. "Anne, atık pil hiç çöpe atılır mı? Ne kadar zararı var doğaya, biliyor musun?" dedi. Bende oğluma candan sarılarak bu duyarlılığı için teşekkür ettiğimi, benim bu konuyu zaten bildiğimi ama kendisinin acaba ne kadar duyarlı olduğu konusunda bilgi sahibi olmak için böyle bir şey yaptığımı söyledim.

O zaman bilmeyenler için bu atık pillerin ne olduğundan, hayatımız ve doğa için ne kadar önemli olduğundan ve atık pille ilgili bilmemiz gereken detaylardan biraz bahsedelim.

Atık pil; kullanım ömrünü tamamlanmış, fiziksel olarak hasar almış (ezilmiş, delinmiş vs) ve kullanılmayacak duruma gelmiş olan pildir. 

Atık piller kesinlikle çöpe, doğaya ve ateşe atılmamalıdır. İçerisindeki kimyasal maddeler nedeniyle delindiğinde doğaya ciddi zararları vardır. (Topraktaki canlıların ölümüne neden olduğu gibi, toprağın kendi bünyesine nüfuz ederek besinlere bulaşmasına ve dolayısıyla insan bünyesine geçmesine neden olabilir.) Akmış piller çıplak elle kesinlikle tutulmamalıdır. Şayet akmış pile direkt olarak temas etmişsek, temas eden bölge iyice yıkanmalıdır. Atık piller atık pil toplama kutularına atılmalı ve doğaya geri dönüşümü sağlanmalıdır. Ağırlığı 1 kilogramdan fazla olan piller ayrı bir yerde biriktirilmelidir. Hasarlı ve paslanmış piller, sağlam atık pillerden ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir. Piller oyuncak değildir. Çocuklara oyuncak niyetine vermeyin. Atık pilleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın ve çocuklarınızı atık pil tehlikesinden uzak tutun. Atık pil toplama kutularını nemli, yağmurlu ortamda bırakmayın.

  

Peki toplanan atık piller ne yapılmaktadır? Toplanan atık piller belli geri dönüşüm işlemlerinden önce hareketli bant sistemleriyle şarj edilebilen ve şarj edilemeyen olmak üzere iki gurba ayrıştırılır. Bundan sonraki kısımda şarj edilebilen piller ihracat izni olan firmalar tarafından yurtdışına sevk edilir. Şarj edilemeyen atık piller ise özel olarak inşa edilmiş, geçirimsizlik koşulları sağlanmış, nemden ve meterorolojik şartlardan korunmuş, sızdırmaz, su geçirmez, kapalı, depolama alanlarına gömülmektedir. İleride atık piller istenilen miktarlara eriştiğinde, bu pillerinde geri dönüşümü mümkün olabilecektir.

Çevre kirliliğinin önüne geçebilmek, daha yaşanılabilir bir doğaya sahip olabilmek ve en önemlisi bizden sonraki nesillere temiz bir dünya bırakabilmek adına doğayı sevelim ve koruyalım. Sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunalım. Unutmayalım ki bu dünya hepimizin. Bizden sonra da çocuklarımızın, torunlarımızın.

Nefes alabileceğimiz bir dünya için hadi atık pilleri toplayalım. Geri dönüşüme kazandıralım.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın ve çevremize sahip çıkın. Bu dünyada sadece biz yaşamıyoruz. Bizden sonraki nesiller için bunu borçluyuz.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Toplum olarak daha fazla bilinçlenmemiz lazım. Bu önemli paylaşım ve duyarlılığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar;
      Herkesin duyarlı olması dileklerimizle :)

      Sil
  2. Eskiden atık pil kutusu daha çok goruyordum şimdi hiç gormuyorum

    YanıtlaSil
  3. Bu konuya eşim de ben de özel önem gösteriyoruz. Değindiğin çok yi olmuş. Emeğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız;
      Herkes gereken önemi göstermeli ve temiz bir çevre yaratmalı. Duyarlılığınız için teşekkürler canım.:)

      Sil
  4. oğlunuzu ne güzel bilinçli yetiştirmişsiniz..eğitim önce ailede başlıyor..bizler evlatlarımızı böyle bilinçli yetiştirmeyi başarırsak ki ben de buna çok özen gösteriyorum gelecek onlar için özellikle bugünden çok daha iyi olucak inşallah...eğitim şart... çok güzel bir yazı olmuş...ben de beklerim sayfama ....sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babaannemintakvimciği;
      Çok teşekkürler. Herkes bilinçlenmeli bu konuda. Bloglara bu sıra yoğunluktan pek uğrayamadım. En kısa zamanda herkesi ziyaret edeceğim inşallah :)

      Sil
  5. Geri dönüşüme özel önem verilmeli...

    YanıtlaSil
  6. Müfred;
    Biriktirip geri dönüşüme göndermek gerçekten çok önemli.

    YanıtlaSil
  7. Canım bağlı olduğum valilik okullarda pil toplama kampanyası başlattı.En çok pil toplayan okula ödül verecekmiş.Bizde sınıfça kampanyaya katıldık.Bakalım hayırlısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel Özer;
      Geçen sene yeğenimde toplamıştı ve okulda en çok toplayan olduklarından pasta almıştı müdürleri. İnşallah kazanırsınız.

      Sil
  8. hımm hep çöpe atarım yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      Sakın bir daha atma. Geri dönüşüme gönder :)

      Sil
  9. Bu yazıyı okumam çok iyi oldu, artık daha duyarlı olacağım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Gönülden tebrik ettim seni yazını okurken. Dilerim bir gün her anne baba çocuklarını böyle bilinçli yetiştirmeye gayret gösterir. Faydalı yazı için de teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçem;
      Çok teşekkürler canım. Umarım herkes daha bilinçli olur :)

      Sil
  11. Güzel bir bilgilenirici yazı olmuş. Emeğine sağlık. Günümüz sorunlarından biri hatta bence en önemli sorunlarından biri geri dönüşüm anlayışının yaygın olmayışı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beytullah Poyraz;
      Kesinlikle herkesin bu konuya dikkat çekmesi ve duyarlı davranması gerekli.

      Sil
  12. Bu yararlı paylaşım için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. Aferin oğlunuza 👏🏻👏🏻 Sizi de tebrik ediyorum çok duyarlı bir evlat yetiştiriyorsunuz
    Bizde toplayıp geri dönüşüm icin okulumuza götürüyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkli blog sayfam;
      çok teşekkürler. İnşallah herkes çocuğunu bilinçli ve duyarlı olarak yetiştirir.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Kadir İnanır Kimdir?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

6 Mantı