Ana içeriğe atla

Rena Olsen - Tek Kelime Etme

Merhabalar

Gün grubumdaki kitap kardeşime aldığım kitabı yine önce ben okudum ve sonrasında kendisine gönderdim.
Bu tür etkinliklerin güzel tarafı bilmediğiniz ya da kitapları takip ederken gözden kaçırdığınız kitapları öğrenmeniz ve etkinlik sayesinde okuyup kitap kardeşinize göndermeniz. Açıkçası ben kitap kardeşime okumadan gönderemiyorum. Zira merak ediyorum ve paylaşmak güzeldir. O zaman kitap yorumuna geçelim. 

Clara kendisine göre düzenli hayatını yaşarken bir anda yapılan bir baskınla hayatı alt üst olur. Daha ne olduğunu anlamaya kalmadan kocası Glen'in sözleriyle ne yapacağını bilemez. Glen Clara'ya "Tek kelime etme" demiş ve ardından apar topar götürülmüştür.

Clara kendisini götürdükleri yerde sorguya alınır. Kocası insan kaçakçılığı ile suçlanmaktadır. Oysa ki Clara için Glen suçsuzdur ve kusursuzdur. Onlar kızları ile yaşadıkları hayatlarında mutludur. Ancak Clara'nın hapishanede geçirdiği zaman zarfında bildiği doğrular sarsılacak ve Clara bambaşka bir yöne savrulacaktır.

Öncelikle kitabı psikolojik-gerilim olarak okuyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Arka kapak tanıtımı da bana kalırsa yanıltıcı türden. Hikaye tamam gizemli evet ama gerilim kısmı abartılmış. Gerilecek bir durum yoktu. Hikayenin zaman zaman inişli, çıkışlı olduğu yerler vardı ama öyle bir gerilim de göremedim Bu yorumdan kitabı beğenmediğimi düşünebilirsiniz. Kitabı dikkat çekmeye çalıştığı konu açısından güzel bulsam da tanıtım konusunda yanıltıcı buldum ve bu anlamda eleştiriyorum. Bence tam bir dram.

Kitap küçük yaşlarda kaçırılan çocukların, belli bir eğitimden geçtikten sonra kısaca başkalarına metres olarak verilmesini anlatıyor. Metres olarak verilmeyenler ise (güya söz dinlemediklerinden cezalandırıldıklarından dolayı) kaçıran kişilerin evlerinin bir bölümündeki genelevde müşterilere veriliyor. Çocukların bu durumu kabullenmesinin nedeni de küçük yaşta kaçırıldıkları o evlere gitmeleri ve asıl isimlerinin hiç kullanılmadan orada kendilerine başka isimler verilerek, bu isimleri benimsemelerinin sağlanması. Eğitimini tamamlayan ve büyüyen çocuklara da "müşteri çıktı ve hayatınız süper olacak" deniliyor. Kitaptaki Mae anne ve Baba G. en nefret ettiğim isimlerden. Zaten bu işin asıl başları da o. Ama Glen'in de onlardan kalır yanı yoktu ki onu da boğmak istediğim doğrudur. 

Kitabın anlatmak istediği şeyler ve içeriğindeki mesajlar açısından okunabilir olduğunu söyleyebilirim. Çocuklarımızın aslında ne tür tehlikeler içinde olduklarını, özellikle küçük yaşlarda kaçırılan çocukların yıllar sonrasında bulunamamış olmasının nasıl gerçekleştiği görmemiz açısından da güzel bir örnek. 

Kitabı aman aman sevdim diyemem ama okuduğum için pişman da değilim. Clara'nın gerçek hayatını öğrenmesi, yaşadığı yıkımlar gerçekten kaldırılabilecek türden değil. Clara bulunduğu durum göz önüne alınırsa bir nebze şanslı taraftaydı. Fakat ölen ve satılan çocukları göz önüne alırsak diğerleri Clara kadar şanslı değillerdi. Kısacası kitap bir farkındalık kitabı da denilebilir.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın. Mutlu ve huzurlu bir gün olsun. Allah herkesin çocuğunu anne-babasına bağışlasın. Mutlu bir hafta sonu olsun.

Hoşçakalın.

Tanıtım Bülteninden

Clara Lawson hayatından birdenbire koparılmıştı. Evi ansızın silahlı adamlar tarafından basılmış ve çok sevdiği kocası ile kızlarından ayrı düşmüştü. Kocasının ona söylediği son sözler ise, “Tek kelime etme,” olmuştu.
Geçmişiyle geleceği arasında bir uçurum oluşuyordu. Çocukluğunda o ve kız kardeşleri disiplinli Anne ve Baba tarafından, eğitimli birer genç kız olmak üzere yetiştirilmişti. Hatta üvey ebeveynlerinin oğulları da ilgisini çekmeye başlamıştı.
Fakat şimdi, tanımadığı kadınlar ve erkekler onu sorguya çekiyor ve ona farklı bir isimle hitap ediyordu: Diana. Kocasını ise ağza bile alınamayacak kadar ağır suçlarla itham ediyorlardı.
Geçmişiyle geleceği, bildiği her şeyi sarsarken Clara’nın hayatını sorgulaması, geçmişinin gerçeğini ortaya çıkarması ve geleceğine yön verecek gücü kendinde bulması gerekecekti.

“Cüretkâr, tüyler ürpertici ve çarpıcı.” —SANDRA BLOCK, Little Black Liesromanının yazarı

“Sürükleyici… Bir psikoterapist olan Olsen’ın, zalimlik ve şefkati karşı karşıya getirdiği ilk kitabı sizi çok etkileyecek.” Booklist (starred review)

“Bu sene okuduğum en huzursuz edici ve duygusal roman. Her iyi gerilim kitabında olduğu gibi, hikâye gizemlerle dolu ve hiçbir şey göründüğü gibi değil. Clara kadar okurun da kafası karışacak.” BookPage, 2016’nın En İyi Gizem Romanı

“Hem kurbanların hem avcıların hem de ikisi birden olanların yakından bir incelemesi. Tek Kelime Etme inanılmaz gizemli; Clara’nın gelecekte kim olmak istediğine karar vermek için geçmişini öğrenmesi ise hikâyeyi derinleştiriyor. İyileşmenin ve sorumluluğun duygusal bir anlatımı.” Kirkus Reviews

“Elimden bırakamadım. Kışkırtıcı, şaşırtıcı ve sonunda umut verici! Alışılmamış hikâye anlatımı, ana karakterin insanı kendine çeken sesiyle müthiş bir uyum içinde. Rena Olsen’ın bu ilk romanının onu psikolojik gerilim türünde ilk sıraya koyacağından hiç şüphem yok.” —KAREN HARPER, Upon a Winter’s Night’ın New York Times çoksatan yazarı

Basım Yılı : 2018

Sayfa Sayısı : 336

Yabancı Yayınları

Yorumlar

  1. Merhaba, özetini okurken bile anlatılan konu ürpermeme neden oldu.. Allah korusun demek geldi içimden , paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neşe atacı;
      Allah korusun gerçekten. Kitabı bir şekilde temin ederseniz okuyun.

      Sil
  2. bugünün notunda da gördüm. okuycam bunuuu :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?