Ana içeriğe atla

Bir Destandır Çanakkale ve Söz Konusu Vatansa Gerisi Teferruattır - 18 Mart Çanakkale Zaferimiz Kutlu Olsun

Merhabalar

Bu yazıyı yazarken hem gözlerimin dolu dolu; hem de tüylerimin diken diken olmasına engel olamıyorum. Aslında söylenecek çok söz var ama bir o kadar da sözün bittiği yer Çanakkale.


18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi. Tarihimizin en büyük zaferidir. Elimizde olmayan imkanlarla ancak imanımızla Çanakkale'de kazandığımız bu zafer, geldikleri gibi geri giden düşmanların olduğu kadar, gencecik yitip giden canların da mekanıdır.


Çanakkale ruhunu anlamak için sadece okumak yetmez. Gidip yerinde görmek, hissetmek, o ürpertiyi iliklerinize kadar yaşamakta gerekir. Okuduklarınız nedir ki? Emin olun o atmosferde bulunup, o havayı soluyun; kendinize gelemezsiniz. 


Ben bir kez oğlum ve kayınvalidemle, geçen sene de eşim ve oğlumla gittim. O duygu anlatılmaz yaşanır ama size şu kadarını söyleyeyim gittikçe hep gitmek istediğimiz bir yer oldu. Bu sene de gitmeyi çok istememize rağmen maalesef eşimin iş durumundan dolayı gidemedik. Bir fırsatını bulursak şayet; ilk fırsatta yeniden gitmeyi düşünüyoruz.


Çanakkale'de yitip giden gencecik canlarımız, atalarımız, dedelerimiz için bugün yeniden hatırlama ve saygı günüdür. Onların geri dönmeyi düşünmeden cennet vatanları, namusları için gittikleri bu savaş, aslında bizim de değerlerimizin ne olduğunu açıkça göstermiyor mu? 


Çanakkale ve Çanakkale Zaferi ile ilgili söylenecek çok söz var. Gezi notlarımdan da sizlerle bir şeyler paylaşmak isterdim ancak kendi fotoğraflarımla başka bir yazı da sizlere aktarmak daha doğru geldi. Fakat benim naçizane tavsiyem geçen sene de söylemiştim. Bu sene de aynı sözlerimi yineliyorum. Ne olursa olsun Çanakkale'ye gidin. O havayı soluyun. Hatta yapabiliyorsanız turlarla ve rehber eşliğinde ziyaret edin. İnsanın görmeden ölmemesi gereken bir yer. Size o kadar söylüyorum. Çünkü sadece Çanakkale Şehitliğini değil, Conk Bayırı, Anafartalar, Aynalı Çarşı, Nusret Mayın Gemisi ve daha bir çok yer. Sizleri temin ederim pişman olmayacaksınız. Hatta geç kaldığınız, her sene yeniden ziyaret etmediğiniz için pişman olacağınız kesin.

18 Mart Çanakkale Zaferimiz Kutlu Olsun. Bu gururlu günümüzde bizlere vatanımızı hediye eden dedelerimizi, atalarımızı, ninelerimizi, saygı, sevgi, şükran ve rahmetle anıyoruz. Ruhunuz şad, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) komşunuz olsun inşallah.

Bir Destandır Çanakkale ve Söz Konusu Vatansa, Gerisi Teferruattır. 

Sizlere Necmettin Halil Onan'ın şiiriyle veda ediyorum. Şiirin ilk iki mısrası hatırlanacağı üzere, Gelibolu yarımadasının tam üstünde aşağıda fotoğrafını gördüğünüz görüntüyle selamlar bizleri. İnsanın içine akar bu görüntü. Dalıp gidersin uzaklara ve orada bastığın her karış toprakta bilirsin ki şehit kanı hâlâ daha kurumamıştır. 



Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğdugu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.
Necmettin Halil Onan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 1. Bölüm

 

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Kul Plan Yaparken, Kader Gülermiş!... 2. Bölüm

Yeni Bir Yıla Merhaba Derken....

 

Naime Özeren - 23 Nisan

Megalodon Köpek Balığı Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhabalar Bugün sizlere Megalodon hakkında bilgi vereceğim.