Ana içeriğe atla

J.M. Coetzee - Barbarları Beklerken Kitap Alıntısı

Albay Joll havaya bir çekiç kaldırıp kalabalığa gösteriyor,
çadır kazıklarını çakmakta kullanılan sıradan, iki kiloluk bir çekiç bu. Yine bakışlarımız karşılaşıyor. Kalabalık suskunlaşıyor.
"Hayır!" Boğazımdan çıkan ilk söz boğuk, yeterince yüksek değil. Sonra tekrar: "Hayır!" Bu kez sözcük göğsümden çıkıp ortalıkta çınlıyor. Yolumu kesen asker sendeleyerek yana çekiliyor. Meydandayım, ellerimi hareketsiz kalabalığa kaldırıyorum: "Hayır! Hayır! Hayır!" 
Albay Joll'a, döndüğümde yalnızca beş adım ötemde, kollarını kavuşturarak durduğunu görüyorum. Ona parmağımı uzatıyorum. "Sen!" diye haykırıyorum. Her şey söylensin artık. Öfkelenilen kişi o olsun. "Sen bu insanların ahlakını bozuyorsun!"
Kılı kıpırdamıyor, yanıt vermiyor.
"Sen!" Kolumu bir tüfek gibi ona doğrultuyorum. Sesim meydanı dolduruyor. Mutlak bir sessizlik hakim; veya belki de ben duymayacak kadar kendimden geçmiş haldeyim.
Arkadan bir şey bana vuruyor. Tozun içine düşüyorum, nefesim kesiliyor, sırtımdaki eski ağrıyı tekrar hissediyorum. Üstüme bir sopa iniyor. Kendimi korumak için kolumu kaldırınca elime müthiş bir darbe iniyor.
Ayağa kalkmak önem kazanıyor, acı bunu ne kadar zorlaştırsa da. Ayağa kalkıp bana vuran kişiyi görüyorum. Tutsakların dövülmesine yardım etmiş olan, çavuş şeritleri taşıyan tıknaz adam bu. Dizlerini kırmış, burnundan soluyarak sopasını bir sonraki darbe için kaldırıyor. "Bekle!" diyorum soluk soluğa, gevşek elimi kaldırarak. "Galiba elimi kırdın!" Darbeyi alnıma indiriyor. Kolumu saklıyor, bağımı eğiyor ve körlemesine öne çıkarak boğuşmaya çalışıyorum. Başıma ve omuzlarıma darbeler iniyor. Aldırmıyorum: Tek istediğim, bir kez başladığıma göre sözlerimi bitirmem için gerekli birkaç saniye. Tuniğine sarılıp onu kendime çekiyorum. Boğuşsa da sopasını kullanamıyor; omzunun üstünden tekrar haykırıyorum.
"Onunla olmaz!" diye bağırıyorum. Çekiç Albay'ın kavuşmuş kollarının arasında yatıyor. "Bir hayvana bile çekiçle vurmazsın, bir hayvana bile!" Müthiş bir öfkeye kapılarak çavuşa dönüyor ve onu fırlatıp atıyorum. Gücüm tanrısal. Bir dakika sonra kaybolacak: Ona hala sahipken iyi kullanayım! "Bak!" diye haykırıyorum. Yerde uysalca yatan dört tutukluyu gösteriyorum, dudaklarını sırığa dayamışlar, elleri yüzlerinde, çekiçten habersizler, arkalarında olup bitenlerin farkında değiller, sırtlarındaki o küçük düşürücü damga dövülerek silindiği için rahatlamışlar, cezanın sona erdiğini umuyorlar. Kırık elimi göğe kaldırıyorum. "Bak!" diye haykırıyorum. "Biz yaratılışın büyük mucizesiyiz! Ama bu mucizevi beden bile bazı darbelerin verdiği hasarı onaramaz! Nasıl!.." Sözcükleri bulamıyorum. "Bak şu insanlara!" diye tekrar söze başlıyorum. "İnsanlar!" Kalabalıktakiler boyunlarını uzatıp tutsaklara, hatta onların kanayan yaralarının üstünde toplanmaya başlamış olan sineklere bakıyor.
Darbelerin geldiğini işitiyor ve onu karşılamak üzere dönüyorum. Suratımın tam ortasına iniyor. "Kör oldum!" diye düşünüyorum, bir anda üstüme çöken karanlıkta sendeleyerek gerilerken. Kan yutuyorum; yüzümde bir şey çiçek açıyor, önce gül gibi al bir sıcaklıkla başlıyor, sonra dehşetli bir ıstıraba dönüşüyor. Yüzümü ellerimle örtüp tepinerek bir çember çiziyor, haykırmamaya, düşmemeye çalışıyorum.
Daha sonra ne söylemek istediğimi anımsamıyorum. Yaratılışın bir mucizesi - bu düşünceyi takip ediyorum, ama benden ince bir duman gibi kaçıyor. Böcekleri, kınkanatlıları, solucanları, hamam böceklerini, karıncaları ayaklarımızın altında ezdiğimiz geliyor aklıma, onlar da farklı şekillerde yaratılışın mucizeleri.

Yorumlar

  1. Beyda'cığım, ben 6 aydır blogdan uzağım ama buna rağmen ziyaret etme inceliği göstermiş ve yorumlar bırakmışsın, çok sevindim, mutlu oldum canım. Çok teşekkür ediyorum. Bu arada kitap çok heyecanlıya benziyor e boşuna Nobel almamış. Eline sağlık:) Sevgilerimle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Abla;
      Bence bloğunu bırakmamalısın. Hikayelerini severek takip ediyorum biliyorsun. Hele o Serap ve Mehmet çok hoşuma gitti. Karpuz Apartmanını da daha bitiremedim. Sen yazmaya devam et. Kalemini ve çizimlerini çok seviyorum. Seni de:) Çok öptüm;)

      Sil
  2. bu kitabı okudum ama hatırlamıyom ama iyi diye aklımdaa :)

    YanıtlaSil
  3. sırada bekleyenlerden :) hızlı okumayı öğrensem:) gerçi bir ara uyguladım teknikleri zevk almadım çok okuyacağıma zevkle seçerek okuyayım dedim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Şermin Yaşar, İlber Ortaylı - Cumhuriyet'in İlk Sabahı Kitap Alıntısı

 

Gülşen - Bangır Bangır

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?