Ana içeriğe atla

Taşınırken Yapılması Gerekenler

Merhabalar

Bildiğiniz üzere bir ay gibi bir zaman buralarda değildim.
Bu zaman zarfında bilmeyenler için yeniden söyleyeyim evimizi sattık ve yeni ev aldık. Taşınma ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz. 

Taşınmak gerçekten çok meşakatli ve maddiyata dayanan bir durum. Bu süreçte neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum. Belki yakın zamanda taşınacaklar varsa bu sayede fikir olabilir.

Evi sattığımız gece çok heyecanlı ve bir o kadar da düşünceliydik. Çünkü satamadığımız evimizi satmıştık ancak yeni ev bulmak da bir o kadar zordu. Çok şükür ki biz ev bulma konusunda şanslıydık. İlk baktığımız eve hayran olmuş ve (biraz sıkıntılı da olsa) ev bulma kısmını halletmiştik. Bundan sonrasında evi toplama kısmına sıra gelmişti. 

Evi toplamak için öncelikle koli bulmakla işe başladık ama bu iş öyle kolay değilmiş maalesef. Marketlerin önünde atım atım olan koliler nedense bir aradığımız zaman sanki yer yarılıp yerin dibine girmişti. Koli bulmak gerçekten insanın canına okuyormuş. Bunu öğrendik. Marketlerin kimisi sabah, kimisi akşam gelin dedi. Gittik, koli bulamadık. Bu süreçte çevrenize haber salın. Size koli bulmalarını sağlayın. Küçük koliler tercih edin. Büyük koliler taşıma ve eşyaların zarar görmesi açısından pek uygun değil. (Eşya boyutu büyük olanları kapsam dışında bırakarak söylüyorum.)

Ben hijyen konusunda takıntılı olduğumdan, kıyafetlerimin hepsinin yıkanacağından tüm her şeyi kolilere koydum. Kıyafetleri rulo şeklinde koyduğunuzda daha az yer kaplıyor. Aklınızda olsun. 

Ev taşırken mutlaka atılacak bir şeyler çıkıyor. Bunları ilk etapta elden çıkarmaya bakın. Hem gereksiz kalabalıktan kurtulmuş, hem de size yardım edecek birileri varsa işini kolaylaştırmış olursunuz. Aksi takdirde toplanırken ya da yerleşirken size yardım edenlerin yanında sizinde olmanız gerekir ve yardım bir şeye yaramaz. Ben normalde elimde fazladan bir şey tutmadığım halde, dünyanın atılacak eşyası çıktı. 

Eşyaları toplamaya başladıktan sonra evde bulunan binden fazla kitabımdan yaklaşık iki yüz tanesini sattım. Ben ki kitaplarıma kıyamazken taşınırken zor olacağından içinde sıfır kitaplarda dahil olmak üzere kitaplarımı letgo, facebook, instagram gibi sitelerde sattım. Kitapları satarken fark ettiğim şeylerden biri de zamanında beğenerek aldığım kitapların artık ilgimi çekmiyor olmasıydı. Kitaplığımda duran sıfır kitapların büyük çoğunluğu bu şekilde elden çıktı ve halen daha satmaya devam ediyorum.(İnsanların tercihleri zamanla değişiyormuş.) Zamanında okuduğum ve yeniden okumayacağım kitapları da bu şekilde yine sattım. Açıkçası elimdeki kitapların bu kadar ilgi göreceğini hiç düşünmemiştim. İçlerinde baskısı olmayan kitaplar da vardı ve baskısı olmayanlar hemen tükendi. Hatta bana göre çok da albenisi olmayan kitaplar için aynı anda deliler gibi yazanlar, yalvaranlar bile oldu. Çok ilginç değil mi?

Gelelim ev eşyalarına. Bende bir şeyin ikincisi bulunmaz. Genelde veririm. Ama evlendiğim günden beri benimle ev ev gezen kristal bir çay setim vardı. İçinde bilmem ne bardağına kadar bulunanlardan. Bu seti de seneler boyunca hiç kullanmadan hep yıkadım ve kaldırdım. Artık canıma tak etti ve onu da internete koydum. Meğer ne meraklısı varmış. Hemen satıldı. Adam evden hemen gelip aldı. Ben bile şaşırdım.

Son olarak oğlumun eşyaları. Anaokulu zamanında aldığımız küçük çalışma masası ve sandalyesini evden taşınmadan sattım. En büyük boyundan peluş ayı ve köpeği ile langırtı satmaya ikna edememiştim ancak taşındıktan sonra ikna ettim. Langırtı sattım. Sadece peluşlar kaldı. Onları da satarım inşallah.

Genellikle ev taşırken insanlar fazla eşyalarını verirler. Ya da en azından ben öyle yapıyordum ama bu defa vermedim. Olayın maddi boyutundan daha ziyade birine bir şey veriyorsunuz, burun kıvırır şekilde kullanacakmış gibi alıyor ve sonrasında da kullanmayıp atıyor. Bir kaç defa bu tarz bir olay yaşadım ve bu sefer satmayı denedim. Fena da olmadı hani. Bu sayede yaklaşık 2.500,00.-TL'ye yakın gelir elde ettim. Taşınma ve abonelik masrafları bedavaya geldi gibi oldu. Çok güzel değil mi?

Bunun dışında ev aldıysanız daha önce de söylediğim gibi tanıdık bile olsa mutlaka ve mutlaka tahliye taahhütnamesi alın. Bizim yaşadığımız sıkıntılı durumlara düşmeyin.

Abonelikleri ise hemen üstünüze alın. Diğer şehirlerde nasıl bilmiyorum ama gaz açımı konusunda biz sıkıntı yaşadık. Hafta sonuna da denk gelmesiyle dört gün bekledik. Hele bizim satın aldığımız ev sahibi gibi Ali Cengiz oyunlarına aklı çalışan biri ile karşılaşırsanız adam çakallık yapıp haberiniz yokken gazınızı, tuzunu hafta sonuna gelecek şekilde kestirir. Hafta sonu dımdızlak kalıverirsiniz, Allah korusun.

Ve son olarak taşınma sürecinde her ne kadar insanlar "Bir şey lazım mı? Yardıma çağır, geliriz" deseler de yalnızsınız. Yani evi kendiniz yerleştireceksiniz. Bu nedenle fazla eşyadan her daim kaçının. Ben de fazla eşya olmamasına rağmen, yerleşmem çok uzun zaman aldı. Vah fazla eşyası olanın haline. 

Dipnot olarak şunu söylemek istiyorum. Şayet ev almamış olsaydık, sevgili Zuzu ile çocuklarımızı alıp, kocaları bırakıp Temmuz ayının son haftası Küçükkuyu'ya tatile gidecektik. Fakat nasip olmadı. Napalım bizim içinde hayaller deniz kenarı, hayatlar ütü masasıydı. Zuzu'ya buradan bir kez daha sonsuz teşekkürler. Taşınma sürecinde bana gelip üç gün gıkını çıkartmadan ütü yaptı. Seviliyorsun canım benim. 

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, Allah'ım hepinizin gönlünden geçen evin kat kat fazlasını nasip etsin inşallah.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Güzel içerikler paylaşıyorsunuz tebrik ederim.

    Hayatınizda basarılar

    YanıtlaSil
  2. Yeni eviniz hayırlı olsun. Ev taşıma işi çok sıkıntılı. Hele benim gibi düzen delisi bir insan için ekstra sıkıntılı bir dönem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gizli pencere;
      çok teşekkürler. Allah herkesin gönlünden geçenin kat kat fazlasını versin. Bende aynı durumdayım. Mağaza rafı gibi olmayınca raflar sinirlerim bozuluyor :)

      Sil
  3. Hayırlı olsun çok sevindim güle güle oturun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük Dünya;
      Sağol canım. Daha iyileri herkesin olsun inşallah:)

      Sil
  4. Taşınma konusunda deneyimliyim ama yine de baştan aşağıya okudum ki unuttuğum, es geçtiğim bir şey var mı diye.. eşyalarımı çok azalttım. satma fikri hoşuma gitti, ben genelde veriyordum. Şimdi köyde olduğum için satış biraz zor olabilir, ulaşım konusu düşündürüyor zira. Neyse bir şekilde hallederim onu da. :) Güzellikle diliyorum yeni evinde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Momentos;
      Canım eskiden bende veriyordum ama inan kıymet bilmeyip, yazık ettiklerini gördükten sonra satmak daha güzel bir çözüm. En azından kendine nakit sağlıyorsun. Çok sağol canım:)

      Sil
  5. çok geçmiş olsun canım benim ağız tadıyla oturmayı nasip etsin inşallah tekrar dan 🌸😊 çok güzel yapmışsın kitapları filanda satmakla şimdiden kolaylıklar versin inşallah sevgiler canım benim 😊🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessizkaldım;
      çok sağol canım. Açıkçası hem finansal kaynak oldu. Hem de taşınırken bana rahatlık:)

      Sil
  6. Öncelikle güle güle oturun .. Haklisin taşınmak en zor işlerden biri

    YanıtlaSil
  7. Yeni eviniz hayırlı olsun . Taşınmak gerçekten çok zor

    YanıtlaSil
  8. geçmiş olsun güle güle oturun. ay evet instada satıyodun kitaplarını nasıl satabildin mi çoğusunu :) ay bak bi blogçu yazmıştı. taşnırken kitaplarını kutulara yerleştirmiş. kutuların üstüne de en değerli hazinem yazmış. taşıyıcılar kitap kutularını alıp götürmüş farkettirmeden. içinde değerli şeyler var sanarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep;
      Ay çok kötü ya. Ben kitap ytazdım hepsine. Hatta oğlumunkilere onun ismini kendiminkilere de benim ismimi yazdım. Ayırmak kolay olsun diye. Bir kısmını sattım ama daha da çok var.

      Sil
  9. Çok yorucu bir süreç.. Yeni evini hayırlı olsun inşallah. Önerileri de kulağıma küpe yapacağım, teşekkür ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçe;
      Çok sağol canım. Daha iyileri senin de olsun ileride sevdiceğinle:)

      Sil
  10. Merhabalar.
    Ev satıp, hemen ardından da ev almak ne kadar zor bir iştir. Ama Cenab-ı Hakk size yardım etmiş ve evinizi satıp, hemen bir ev almışsınız. Ne güzel. Yeni evinizde güle güle ağız tadıyla oturun inşAllah. Darısı bana. Ben de evimi satıp yeni bir ev alıp taşınmak istiyorum. Hayatım hep taşınmakla geçtiği için, bu konuda çok tecrübeliyimdir. Beni asıl zorlayan şey evi satmak ve gönlüme göre bir ev bulmaktır. Bu konuda çok şanssızım. Daha önce de ev satıp ev aldım, ama gönlüme göre bir ev alamadığım için şimdi yeniden evi satıyorum. Gönlüme göre bir ev bulamadığım için, bu sefer pek ev almak fikrinde değilim, gerekirse kiraya çıkacağım. Ne zaman gönlüme göre bir ev bulursam o zaman almak istiyorum. Eğer maddi gücünüz de sınırlıysa, gönlünüze göre ev bulmak çok zor oluyor.

    Cenab-ı Allah benim gibi olan kullarına yardım eylesin. Selam ve muhabbetle Allah'a emanet olun ve yeni evinizde güle güle oturun inşAllah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Altun;
      İnşallah sizde kısa süre de gönlünüze göre ev bulursunuz. Açıkçası ben bir süre annemlerde kalırız diye düşünmüştüm sattığımız akşam ev bakarken. Zira dediğiniz gibi evlerin hiçbir içime sinmemişti. Ama Rabb'im şükür ki nasip etti ve aramadan ev sahibi olduk. Çok teşekkürler. Allah sizin de yardımcınız olsun.

      Sil
  11. Faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık, yeni eviniz de hayırlı olsun, darısı başımıza:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece;
      Amin inşallah. Rabb'im isteyen herkese nasip etsin inşallah:)

      Sil
  12. Güzel günlerde oturun. Sağlıkla,huzurla..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Naime Özeren - 23 Nisan

Megalodon Köpek Balığı Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhabalar Bugün sizlere Megalodon hakkında bilgi vereceğim.

Piyasalarda Bugün: 26 Nisan 2024

 

26 Nisan 2024 Cuma Altın Fiyatları