Ana içeriğe atla

Dostlar Fırını İzmir (Boyöz)

Merhabalar

15 tatilde gittiğimiz Alaçatı, Çeşme, İzmir turu için hazırladığım listede çok merak ettiğim boyözden tatmak vardı. Ne yapıp edip, mutlaka İzmir'den boyöz yemeden dönmeyecektim.
Alaçatı'dan çıktıktan sonra İzmir'e doğru yola koyulduk. Eşime boyöz yemek istediğimi söyledim ve sağolsun beni kırmadı. Ama birazcık navigasyon cihazının azizliğine de uğrayınca açıkçası boyöz yemek istediğim için pişman olmadım dersem yalan olur. 

İzmir boyözün memleketi. Başka yerde boyöz bulamazsınız yani. Boyöz için yanında haşlanmış yumurta ve çayla tüketilen bir nevi börek de diyebiliriz. Yapısı milföy hamuruna benziyor. Milföy hamurundan yapılan börekleri sevenler boyözü de mutlaka severler. Fırından çıkınca hemen tüketmeniz gerekiyor. Zira biz annemler falan da tatsın diye fazla fazla aldık ama soğuyunca ilk andaki tadını alamadık. Ancak biraz ısıttıktan sonra tadı fena değildi. Ama ilk andaki kadar da güzel de değildi.

Araştırdığımda İzmir'de boyöz yapan bir çok mekan varmış ama en eskisi ve en güzel yapanı Dostlar Fırını. İzmir'de de kime sorduysak aynı cevabı aldık. Kapı önünde bir kere acayip sıra var. Bizim gidişimiz birde hafta sonuna denk geldiğinden ekstra kuyruk vardı. Çıkan boyözler zaten hemen tükeniyor. Şekil olarak boyözlerin hepsi aynı. Sadece içindeki malzemeler değişik. Biz ıspanaklı, bol tahinli tatlı, zeytinli ve oğlum çok istediği için çikolatalı boyöz aldık. Aç karnına sıcak sıcak iştahı olan bir kişi rahat on tane yer. Belki fazlasını bile yer. Boyöz denildiğinde açıkçası ben mayalı bir hamurdan yapıldığını sanmıştım ama milföy hamuru gibi bir hamura sahip olduğundan bana pek hitap etmedi. Yerken dökülme meselesi benim en nefret ettiğim şey. Bu nedenle milföy sevmiyorum. Boyözü de bu nedenle pek sevdiğimi söyleyemem. Tadı ise gayet güzeldi. Kesinlikle beğendim. Biz yola çıkacağımız için haşlanmış yumurta ile yeme şansım olmadı. Eşim sadece tadına baktı ama dökülen yiyecekleri O da benim gibi sevmediğinden pek sıcak baktığını söyleyemem. Ben ıspanaklı olanını, oğlum da önce zeytinlisini, sonra da çikolatalısını götürdü. 

İzmir'e yolunuz düşerse boyözü denemenizi tavsiye ederim. Tat olarak sevdiğim ama yerken döküldüğünden dolayı bağdaşamadığım boyözü bir daha ki sefere gidersem haşlanmış yumurta ile yerinde denemeyi düşünüyorum. 

Sizlere aşağıda boyöz çeşitlerinin listesini veriyorum. Fiyatlar Şubat 2018 fiyatlarıdır. Sonradan değişiklik olursa böyle yazıyordu demeyin.

Dostlar Fırını adres : Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:120 Alsancak / İZMİR
Telefon : 0 232 421 92 02
GSM : 0 544 421 92 02

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın. Yeni yerler keşfedin ve okumayı asla bırakmayın. Mutlu pazarlar ve bayramlar.

Hoşçakalın.







Yorumlar

  1. İzmir'e hoşgeldiniz:)
    İzmirliler sade boyozu haşlanmış katı yumurtayla yerler. Bilginize:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbuldum. Evet yazımda da belirttiğim gibi haşlanmış yumurta ile yiyorlarmış. Değişik :)

      Sil
  2. Mutlu bayramlar canim 😊

    YanıtlaSil
  3. Dostlar Fırını ile ilgili bir not daha, yumurtaları fırında yapar, o nedenle rengi ve tadı biraz farklıdır. Biz İzmirliler boyozsuz kahvaltı masasına oturmayız. Önemli not, boyoz sıcak yenir. Ayrıca çok yağlı bir yiyecek olduğu için iyi yapan yerden almak çok önemlidir. Dostlar fırınından az öteye gidip tatlı için de Çelebi fırınından bombayı deneyebilirdiniz. Navigasyona gerek yokmuş aslında, İzmirli olan herkes Dostlar Fırını' nı bilir zaten, sorsanız nokta yol tarifi alırdınız. İzmir' e her zaman bekleriz, lokma yediniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz Alaçatı'dan çevre yolu güzergahından geldiğimizden dolayı navigasyona ihtiyaç duyduk. Evet fırında yapıyorlarmış. Boyöz alan hemen haşlanmış yumurta alıyordu. Hatta hayatımda görmediğim kadar haşlanmış yumurta gördüm. Bombayı ve lokmayı denemedim ama bir dahaki sefere denerim. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. dostlar fırınııııı tabisideee, çeşit çeşit boyoz ve çay. bir de kavun çekirdeğinden yapılan içecek sübye var ordaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sübyeyi bilmiyorum Deep. Biz zaten yola çıkacağımızdan hemen paket yaptırıp yolda yedik ama bir dahaki sefere aklımda olsun deneyeyim :)

      Sil
  5. Yazları Kuşadası'nda oluyorum. İzmir'e gidersem aklımda olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dene bencede. Ama sıcakta yenebilir mi bilemiyorum. Zira bayağı yağlı canım.

      Sil
  6. Çok enfes görünüyorlar doğrusu. :)
    İzmir'e yolumuz düşerse aklımızda bulunsun bu yer. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tadı güzeldi. Ama sadesi bence yavan olur. Denemedim ama içinde malzemeli olan her zaman candır.:)

      Sil
  7. ay süpermiş, ben karışık ege otulu veya ıspanaklı peynirli yemek isterdim, bal kabaklısını merak ettim, tahinli de güzeldir şimdi:))) afiyet olsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahinlisi güzeldi. Diğerlerini denemedim. Balkabaklı olanı bana pek sıcak gelmedi. O nedenle daha bildiğim tatlara yanaştım. Sevgiler :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?