Ana içeriğe atla

Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası Konya

Merhabalar

Konya gezimize devam edelim. Sırada Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası var.

Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası vakıfların tescili sırasında binanın tamamlandığına dolayısıyla bânisinin Hacı Ali Efendi olduğuna işaret edilmektedir. Osmanlı belgelerinde de bunu destekler mahiyette "Konya'da kazi Haci Ali Binası Daru'l Kurrası" şeklinde kayıtlara rastlanmaktadır. 

Daru'l Kurra, vakfiyenin düzenlediği sene yani 832/1429'da veya bundan kısa süre önce 831/1428'de bitmiş ve tedrisata başlanmıştır.

Zikredilen belgelere göre, Hacı Ali Efendi'nin inşa ettirdiği bu eğitim kurumunda uygulanan program Daru'l Kurra ile ilgili olduğu halde adı açıldığı tarihten 16.yüzyıla kadar Daru'l Huffazdır. Nitekim Fatih II.Bayezid ve Kanuni (1520-1566)'nin tahrir heyetleri burayı vakfiyedeki kayda bakarak, "Hacı Ali Efendi Daru'l Huffazı" şeklinde tespit etmişlerdir. Daha sonraki belgelerde ise aynı yer için Muallimhane ve Daru'l Kurra dendiği görülmektedir. 17.yüzyıl ortalarında sıkça Muallimhane, 18.yüzyıl başındakilerde bazen Muallimhane bazen de Daru'l Kurra olarak anılmaktadır. 19.yüzyıl kayıtlarında ise seürekli Daru'l Kurra veya "Kurra-hane"olarak zikredilmektedir. Şu halde 19.yüzyılda artık orası yalnızca bir Daru'l Kurradır. 

Sonuç olarak Kadı Hacı Ali Efendi Vakfı binası başlangıçta Daru'l Kurra iken ihtiyaca binaen zamanla mektep ve Daru'l Huffaz bölümleri de açılarak birbirini tamamlayan kademeleri içeren bir eğitim kurumu haline getirilmiştir. 19.yüzyılda ise mektep ve Daru'l Huffaz bölümleri kaldırılarak ilk dönemde olduğu gibi Daru'l Kurra'ya dönüştürülmüştür.

Kadı Hacı Ali Efendi Daru'l Kurrası, 19.yüzyılın sonlarına doğru kapanmış yerine Ali Efendi Medresesi açılmıştır. Cumhuriyet döneminde önce Sağlık Müzesi, arkasından Müftülük Dairesi olarak kullanılmıştır. 1968'den sonra Kültür Bakanlığı'na bağlı Çocuk Kütüphanesi haline getirilmiş; 1993'den sonra Ali Efendi Halk Kütüphanesi olarak kullanılmıştır. Onarım yapılmak üzere 2000 yılında kütüphane boşaltılmış, tamirat bitince 2001 yılından itibaren Konya İl Müdürlüğü'ne tahsis edilmiştir. 2015 yılı Şubat ayında Konya Valisi Muammer EROL tarafından Kur-an hizmetlerinde kullanılması için Konya İl Müftülüğüne tahsis edilmiştir.

Daru'l Kurra'yı maalesef gezme şansımız olmadı. Kapalıydı. Bu nedenle iç mekan fotoğraflarını sizlerle paylaşamıyorum. Belki başka sefere. Ancak mekanın dışını çok sevdiğimi belirteyim. 

Yeni keşiflerde görüşünceye dek, gülümseyin. Hayat gülünce güzel. Hayırlı Cumalar olsun.

Hoşçakalın.


Yorumlar

  1. Doğum yerimmmm:)))İnşallah bir gün görürüm doğduğum şehri. Emeğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy gör ablacığım mutlaka. Çünkü gerçekten çok güzel. Benim görmek istediğim yerler var Konya'da. Yeniden gitmek niyetindeyiz :)

      Sil
  2. Mübarek bir şehir orası ya kalp kalp kalp :)

    YanıtlaSil
  3. Konya'yı gez gez bitmez. :) Çok güzel bir gezi yazısı bu da. ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Konya gerçekten çok güzel bir yer. Daha gezilecek çok yer var :)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?