Ana içeriğe atla

Sağlıklı Yaşam Lahmacunu

Merhabalar

Kim demiş kilo verirken lahmacun yenemez diye. Hem de alası yenir. Lahmacuna yatıya giden biri olarak evde yaptığım bu lahmacunu daha çok sevdim. Doyma oranı çok yüksek. Acayip tok tutuyor. İçine istediğim kadar kıyma koyuyor olmamın yanı sıra, baharatlarını da kendim ayarladığımdan tadı daha bir güzel oldu. Hele bir de sarımsak meselesi var ki; elimden geldiğince tüm yemeklere koyarım. Bu nedenle normalde de pide yaptıracağım zaman kendim evde iç hazırlayıp fırına veriyorum. Böylelikle hem ne yediğimi biliyorum. Hemde kendi isteğime göre oluyor. Hadi bakalım sağlıklı yaşam için lahmacunu nasıl yapmışım?
Malzemeler : 

Hamuru için:

2 yumurta akı
4 kaşık yulaf kepeği
8 kaşık light süt
2 kaşık light yoğurt
1/2 yemek kaşığı chia tohumu
1/2 yemek kaşığı amarant

İç Harcı İçin : 

400 gr.yağsız kıyma 
2 adet orta boy soğan yada bir büyük soğan
4-5 adet sivri biber
Kimyon
Kekik
Tuz
Karabiber
Pulbiber
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
1/2 çay bardağı su

Yapılışı : 

Hamuru için olan malzemeleri güzelce karıştırıyoruz. Bir taraftan da iç harcını hazırlıyoruz. Ben biber, soğan ve sarımsakları robottan geçiriyorum. Yerken büyük parçadan hoşlanmıyorum çünkü.

Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye hamur harcını döküp 10 dk. kadar pişiriyoruz. Kısaca hamur kendini çeken kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıyoruz. Hazırladığımız iç harcını üstüne güzelce yaydıktan sonra yeniden fırına veriyoruz. 160-180 derece fırında kıymalarımız pişene, hamurun altı kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra 5 dk. kadar buharlı sıcağının geçmesini bekliyoruz. İyice soğumadan ortadan ikiye bölüp, dürüm şeklini veriyoruz. Hemen tüketmeyeceksek buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya atıyoruz. Ben genelde öğle yemeğimde yediğimden sabah çıkarıp, çözdürüyorum. Tavada ısıtıp yiyorum. İç harcına su koymak önemli. Kıyma yağsız olduğundan kuruma yapmaması için bu detayı atlamayın. 

Hatta size bir dürümün ne kadar yeterli olduğunu şöyle bir anıyla anlatayım. Malum 15 tatilde termal tesisilere gittik. Ben sebze günümde tüketmek adına lahmacun yaptım ve yanımdakilerinde canı çekebilir diye onları da unutmadım. Yemek vakti geldiğinde herkese birer tane dürüm ısıtıp koydum. Herkes bana "Bununla mı doyacağız?" bakışı attı ama bir şey de demediler. Dürümünü bitiren herkese ilave verebileceğimi söyledim. Fazladan yapmıştım. Ancak herkes çok fazlasıyla doyduğunu ve ilave istemediklerini söyledi. 

Bu lahmacunu öğle yemeğinde yediğinizde akşama çok acıkmış olmuyorsunuz. Dolayısıyla akşam yemeğini hafif bir şeylerle geçiştirebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi yine aşamaların fotoğraflarını aşağıda verdim. Şayet uygulayanlar olursa; yorumlarını da beklerim.

Herkese sağlıklı günler. Afiyet olsun.

Hoşça kalın.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ece Evren - Geçmişten Gelen Adam Kitap Tanıtımı

Merhabalar Haydi toplanın yamacıma. Sizlere çok güzel bir haber vermeye geldim.  Kitap sitelerinde yeni çıkan kitaplara bakarken bir de ne göreyim? Hepimizin sevdiği ve saydığı sevgili  Ece Abla  yeni bir kitap çıkarmış.

14 Şubat Sevgililer Günü Zırvalığı

Merhabalar Hadi bugün şu sevgililer zırvalığını biraz açalım. Geçen seneki sevgililer gününde yazdığım yazıda bahsetmek isteyip bahsedemediğim şeyler vardı. Hadi bu sevgililer gününde de onları konuşalım. Geçen sene yazdığım yazıma da  buradan  ulaşabilirsiniz.

Kapı Önü Dedikoduları - İçindeki Fesatlıktan Kurtul

  Merhabalar Bayan X her defasında kendini aşamaz dediğim noktada kendisini aşmayı başarıyor ve level atlayarak devam ediyor.

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

14 Şubat Sevgililer Günü Zırvalığı

Merhabalar İki sene önce 14 Şubat ile ilgili duygu ve düşüncelerimi belirtmiştim.

2019 Eylül Ayında Okuduklarım

Merhabalar "Bir insan kendisine nasıl beyin göçü yaşatabilir?" sorusunun bir sonucu olarak bu ay sadece tek bir yazar okudum.

Fırın Muhallebi

Merhabalar Malum bizim ev halkı tatlı konusunda doyumsuz.

Melek Öztürk - Münzevi Mısralar İskelesi

 

Füsun - Bir Olur Da Beni Ararsın

Merhabalar Şimdi diyeceksiniz ki bu Füsun? Nereden çıktı? Füsun Tokyürek şarkıcı Nalan Tokyürek'in nam-ı diğer Of Aman Nalan'ın kardeşidir.

Aşkın Nur Karataş - Ateşli Kitap Tanıtımı

Kural tanımazlık ve yaramazlık sadece Rock yıldızlarına has değildir.