Ana içeriğe atla

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun



 Herkese Merhaba,

Biraz gecikmeli olsa da herkesin kurban bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Umarım çok güzel bir bayram geçirmişsinizdir. Bugün sizlere bilmeyen ya da unutanlar için neden kurban kestiğimizi anlatmak istedim. O zaman buyurun hep beraber hatırlayalım. Güzel ve mutlu nice bayramlarınız olması dileğiyle. İyi bayramlar.

İbrahim Peygamber ve Kurban Hikayesi

Saffat Suresi'nin 100-113. Ayetlerinde anlatılan kıssa, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in yaşadığı etkileyici ve derin anlamlar taşıyan bir hikâyedir.

Hz. İbrahim'in 86 yaşına kadar hiç çocuğu olmamıştı. Bu büyük peygamber, davasını ve ailesini devam ettirecek bir evlat edinmeyi arzuluyordu. Yüce Rabbimize dua ederek, ona bir evlat vermesini istedi ve bir evlat sahibi olursa onu kurban edeceğine dair bir adakta bulunur. Allah, Hacer validemizden Hz. İbrahim'e bir erkek çocuk izni verilir.

İsmail yedi yaşına geldiğinde, Hz. İbrahim bir rüya gördü. Rüyasında söz verdiği kurbanın yerine getirilmesi kendisine hatırlatılıyordu. Peygamberlerin rüyaları da vahyin bir türüdür ve onların bağlarıdır. Hz. İbrahim, Şam'dan Hacer ve İsmail'in yaşadığı Mekke'ye ait, çocuğun kurban etme niyetindeydi. Bu, bir babanın zor imtihanlardan geçebileceği görülür.

Hz. İbrahim, oğlu İsmail'e bıçak ve iplerini hazırlamasını söyler, odun kesmeye gidiyormuş gibi yola çıkarlar. Mina-Müzdelife'nin yakın bir yere geldiklerinde, Hz. İbrahim oğlu İsmail'e gördüğü rüyayı anlatır. 

Hz. İbrahim oğluna, "Oğulcağızım! Ben rüyamda seni kurban ediyorum. Ne diyorsun bu işe?" der. Hz. İsmail ise teslimiyetle, "Babacım! Emrolunduğumu yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun," diye cevap verir. Babası ve oğlu, Allah'a teslim olarak, Hz. İsmail kurban edilmek üzere hazırlık yaparlar. Hz. İsmail, "Babacığım. Kollarımı arkadan bağla. Sımsıkı. Gömleğimi soy ki kana bulanmasın. Annem görür dayanamaz."" der.

Hz. İbrahim, oğlu İsmail'i taşın üzerine yatırır. Kurban etmeye hazırlandığında, bıçka kesmez. Taşa vurur, taş kesilir ancak İsmail'i bıçak bir türlü kesmez. Allah, Hz. İsmail'in kurban olmasını istememiştir. Bu, Hz. İbrahim'in sadakatini ve fedakarlığını göstermek için bir imtihandır. Allah, Hz. İbrahim'e ve İsmail'e büyük bir rahmet göstererek, cenneten bir koç gönderir. Bu büyük kurbanlık, Hz. İsmail'in yerine kesilir.

Bu olaydan sonra, Allah'ın rahmetini ve lütfunu anlarız. Hz. İbrahim'in sünneti olarak Kurban Bayramı'nda, Müslümanlar bu olayı anarak kurban keserler. Kurban ibadeti, hali vakti yerinde olan Müslümanın yerine getirmesi gereken bir ibadettir.

Saffat Suresi 100-113. Ayetler
  • O: "Rabbim! Bana sâlihlerden olacak bir evlat ver" dedi.
  • İşte o zaman biz onu uslu bir oğul ile müjdeledik.
  • Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince: "Yavrucuğum! rüyada seni boğazladığımı öğrendiğimde; bir düşün, ne okudum" dedi. O da cevaben: Babacığım! Emrolunduğun her şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun, dedi.
  • Her ikisinin de teslim olup olmadığı, onu üzerine yatırınca:
  • Biz ona: "Ey İbrahim!" diye seslendik.
  • Rüyayı gerçekleştirdin. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız.
  • Bu, gerçekten çok açık bir imtihandır.
  • Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.
  • Geriden gelecekler arasında ona (iyi bir nam) bıraktık:
  • İbrahim'e selam! dedik.
  • Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız.
  • Çünkü o, bizim mümin kullarımızdandır.
  • Sâlihlerden bir peygamber olarak O'na (İbrahim'e) İshak'ı müjdeledik. hepsini ve İshak'ı mübarek (kutlu ve bereketli) eyledik. Lâkin onun zararlılarından iyi kimselerin geleceği gibi, kendine açıktan açığa çıkan kötü niyetli kişilerin de nesli olacak.

Yorumlar

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Her Çocuk Özeldir Film Yorumu

Merhabalar Senenin son günü izlediğim çok güzel ve özel bir film Her Çocuk Özeldir.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

28 Gün Meydan Okuma 26.Gün

Merhabalar Pazar gününe çok da isabetli bir soru denk gelmiş.

Yaz Bitmeden Yapılacaklar Part II

Merhabalar Yaz Bitmeden Yapılacaklar Listesi mi yayımlamıştım ve ilk partını da hatırlarsanız çok geçmeden sizlerle paylaşmıştım.

Aşkın Nur Karataş - Ateşli Kitap Tanıtımı

Kural tanımazlık ve yaramazlık sadece Rock yıldızlarına has değildir.

Debbie Macomber - İyi ki Geldin (Blossom Sokağı Serisi - 9)

Merhabalar Debbie Macomber hızına yetişemeyenlere ilave olarak bir adet Beyda bırakıyorum buraya.

Kara Cuma (Black Friday) ve Alışveriş Çılgınlığı

Merhabalar Bugün kara cuma. Amerikalıların deyimiyle de black friday.

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Gizem Bilici - Gönülçelen

Merhabalar Geçenlerde kitaplığımı düzenlerken elime geçen bir kitap Gönülçelen.