Merhabalar
Oğlumun derslerinde uyguladıklarını evde uygulamaya devam ediyoruz. Pandemi döneminde evde pişirdiklerimizi henüz paylaşmaya fırsat bulamadım ama sırasıyla hepsini pyalaşacağım inşallah. Geçenlerde okulda yaptıkları soğan kebabını ev halkına da yaptı kuzum. Sağolsun o kadar güzel yaptı ki. Tadına doyamadık. Biraz az yapmıştık. Kalınca ertesi gğün aynı tadı vermez diye. Keşke daha fazla yapsaymışız bile dedik. Neyse sağlık olsun önümüzdeki günlerde yeniden yaparız inşallah. O kadar senedir yemek yaparım. Ben bile ilk kez yaptım. Ancak oğlumun gastronomi okuması benim için gerçekten o kadar iyi oldu ki, kendime oğlumla birlikte çok fazla şey kattım ve katmaya da devam ediyorum. Hadi bakalım. Sohbet yeter, tarife geçelim. Bu arada pişmiş soğana bayılanlar emin olun bu tarif tam da size göre.
Malzemeler;
Arpacık soğan (bizde küçük mor soğanlardan da vardı, onlarla karışık kullandık)
Kıyma (çok yağlı olmasın)
Kırmızı toz biber
Pul biber
Tuz
Karabiber
Sosu için;
Su
Domates salçası
Nar ekşisi
Yapılışı;
Soğanların iki başlarını öncelikle kesiyoruz. Sonrasında üstündeki çıkabilen tüm kabuklarını çıkarıyoruz. Sadece en altta kalan kabuk kalacak. (Soğanların dağılmaması için bunun kalması gerekiyor.) Sonrasında aşağıdaki fotoğraftaki şekilde soğanları kesiyoruz. Çıkan parçalarını sonra başka yemek için kullanabilirsiniz ya da soğan kebabını yaptıktan sonra üstüne atabilirsiniz. (Ben başka yemekte kullandım.)
Kıymayı kırmızı toz biber, pulbiber, tuz ve karabiber ile güzelce yoğuruyoruz. Saklama kabına alarak en az iki saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
Buzdolabında dinlenen kıymayı soğanların içine küçük parçalar halinde doldurup fırın kabının içine diziyoruz. Bütün soğanlar için aynı işlemi uyguluyoruz. Fırına vermeden önce domates salçasını hafif sulandırıp üstüne döküyoruz ve 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Bir kabın içinde iki çorba kaşığı kadar nar ekişisini azıcık sulandırıp 45 dakikanın sonunda soğan kebabının üstüne döküp yaklaşık 25-30 dakika daha pişiriyoruz. Hazırladığınız sosların suları çok fazla olmamalı. Fırından çıkan soğan kebabını sıcak sıcak servis ediyoruz. Yanında pilav ya da makarna ile servis edebilirsiniz. Ya da tamamen çorba ve sonrasında soğan kebabı da olabilir. Artık servis sizin damak tadınıza kalmış. Ben çorba sonrası servis ettim. Yapacaklara şimdiden afiyet, fal şeker olsun. Ellerinize sağlık.
Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.
maşallah ellerinize sağlık pek leziz olmuştur severim soğanbaşrolündeki yemekleri
YanıtlaSilEnfes görünüyor :D benim ananem yapıyor, normalde soğanı pek sevmem ama güzel bir tarif :) Afiyet olsun :)
YanıtlaSil