Ana içeriğe atla

Oda Termostatı

Merhabalar

Sizlere bugün bizim şimdiye kadar çok işimize yarayan bir aleti anlatacağım. Bunu taktırdığımızdan beri kombiyi unuttuk diyebilirim. Bugün sizlere oda termostatı taktırma maceramızı, nasıl karar verdiğimizi, düşüncelerimi aktaracağım. Bu sayede oda termostatı taktırmak isteyip de, kararsız kalanların da işine yarayacağını düşünüyorum. O zaman oda termostat taktırma maceramız başlasın. 

16 kasıma kadar bizim doğalgaz ile hiç işimiz olmadı. Evimiz güney cephe ve aşırı güneş gördüğü ve küçük çocukda olmadığı için kombinin düğmesini çevirme ihtiyacı duymadık. Geçen ay 56,40.-TL gelen doğalgaz faturamız hiç kombi çalışmamış olmasına rağmen bu ay 73,10.-TL geldi. Farka bakın. Resmen yüzde elliye yakın bir fark var. 

Bizim balkonumuz kapalı cam balkon ve alttan ısıtmalı. Bizden önceki ev sahibi kışın ve soĞuk havalarda balkonda oturabilmek adına bu şekilde yaptırmış. Açıkçası evin manzarası güzel olunca yaptırdığı bir yere kadar çok mantıklı ki, bizim pandemi döneminde eve tıkılı kaldığımız zamanlarda acayip işimize yaradı. İnkar edemem. Ancak alt kat komşumuzun balkonu açık balkon olduğundan ve ilk boru geçisi balkonda başladığından evin için hamam gibiyken, balkon soğuduğu için kombi sürekli çalışıyor. Haliyle balkonu ısıtacağım derken gelen doğalgaz faturası paha biçilemez. Sayacın resmen başı dönüyor çalışmaktan. En uzun çalışmadığı zaman beş dakika. Siz düşünün ne kadar çalıştığını. 

Bir arkadaşım geçen sene beynimi yemişti. Çalıştığı evde oda termostatı olduğunu, kendisi evinde iki petek yakarken, çalıştığı evin 4+1 olmasına rağmen hemen hemen aynı parayı ödediğini ve evlerinin her yerinin hamam gibi olduğundan bahsetmişti. Fakat geçen sene öyle böyle derken biz de çok üstüne düşmedik ve termostat hayal oldu. Sonra yaz geldi, olay unutuldu. Ta ki bu sene kombi yakmadan gelen faturayı görene kadar. Yanar dönerli meyve tabağı söylemiş pavyon hesabı gibi doğalgaz faturası ödememek için oda termostatı taktırma kararı aldık ve hemen ertesi günü sağ olsun yakın arkadaşımın eşi hemen gelip taktı. 

Öncelikle sizlere çalışma mantığını anlatayım. İki aparatı var. Birini kombiye bağlıyorlar. Diğerini kumanda gibi istediğiniz odaya götürebiliryorsunuz. Şöyleki bizim evin en büyük kısmı salon. Bizde aleti buraya koyduk ve 23 dereceye ayarladık. (Çok soğuk havalarda değiştiririz.) 23 derecenin altına sıcaklık inmediği sürece kombi çalışmıyor. Ev güneş aldığından bir yere giderken kombiyi kapatma derdimiz de kalmadı. Bu aletten önce acilen evden çıkınca akşama kadar harıl harıl kombi çalışıyordu. Güneş de görünce ev bildiğiniz saunaya dönüyordu ve boşuna çalışıyordu. Bu dertten kurtulduk. Hava güneşli olduğunda oda sıcaklığı belirlediğimiz sıcaklık üstüne çıktığından yine kombi çalışmıyor. Bir daha ki ay fatura geldiğinde göreceğiz ama şu anda durumlar böyle. Mesela sabah sekizden beri kombi hiç çalışmadı ve şu anda oda sıcaklığı 23,6 derece. Yani kombinin çalışmasını gerektirecek bir durum yok. Diğer türlü su soğudukça kombi çalışmaya yetişemiyordu. Kısacası ev soğumuyor ve kombi çalışmıyor. Belli bir sıcaklıkta kalıyor. Ayrıca ev boğucu şekilde sıcak da olmuyor. Küçük çocuk da olmadığından, daha da yüksek ısıda tutma ihtiyacı duymadık. Kısacası şu ana kadar memnunuz. Fatura geldiğinde ayrıca sizlere yeniden bilgilendirme yazısı yazarım. 

Fiyat olarak arkadaşımın eşi taktığından 300,00.-TL ödedik. Normalde 350,00.-TL demişti. Birkaç yerden de fiyat aldım ve en uygunu buydu. 

Ayrıca sizlere işte bilmem ne marka, bilmem ne model daha iyi derlerse de kesinlikle inanmayın. Aynı ürünün sadece markası farklı diye fiyat farkı oluşuyor. Aslında hepsi aynı fabrikada üretiliyormuş. Sadece hangi marka isterse onun amblemi basılıyormuş. Yani A markası X fiyatken B markası XX fiyat oluyor ve siz XX olanı daha iyi sanıyorsunuz. Aslında hepsi aynı fabrikada üretiliyormuş. 

Bizim cihazımızda sadece derece ayarlama özelliği var. Bir üst modellerinde bilmem ne ayarlaması yapılanı, hatta WF bağlantısı ile uzaktan yönetilenleri de varmış. Yani teknolojisi arttıkça, tuş sayısı arttıkça fiyatı da arıyor ve bence bu kadarına hiç ama hiç gerek yok. Kaldı ki, arkadaşımın eşi de aynı şeyi söylüyor. Kendisi kombici olduğu halde evine takmadığını söyledi. Bir de ben şuna çok inanıyorum. Ne kadar çok tuş, o kadar çok arıza. Yani basit her zaman iyidir. Gereksiz harcayacak param yok. Tabi son takdir sizin. Zevkler ve renkler meselesi.

Umarım oda termostatı taktırmak isteyenlere yazım yardımcı olmuştur. Dediğim gibi fatura geldiğinde yine sizlere yazarım. Fakat bizim için şu ana kadar ki düşüncelerimiz olumlu yönde. İnşallah bu faturamıza da olumlu yansır. Bekelyip göreceğiz.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Naime Özeren - 23 Nisan

Megalodon Köpek Balığı Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhabalar Bugün sizlere Megalodon hakkında bilgi vereceğim.

Piyasalarda Bugün: 26 Nisan 2024

 

26 Nisan 2024 Cuma Altın Fiyatları