Ana içeriğe atla

Kadınbudu Köfte

Merhabalar

Ev ahalisi kızartmalı ürünler olduğunda yatıya giderler. Hele köftenin her türlüsünü çok severler. Bunlardan biri de aklıma geldikçe yaptığım kadınbudu köfte. Her ne kadar kendim sağlıklı yaşam nedeniyle çok fazla tüketemiyor olsam da, ev halkı isteyince akan sular duruyor ve el mecbur yapıyorum. Bir çok kişiye çok meşakatli görünse de aslında yapımı çok basit olan bir yemek. Ayrıca davet yemeklerinizde bile rahatlıkla yapabilirsiniz. 

O zaman sizlere yaptığım kadınbudu köftenin tarifini verelim. Umarım sizlerde severek yapar ve yersiniz.

Malzemeler;
Yarım kilo kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığından biraz fazla kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
1 büyük soğan
4 diş sarımsak
1 yumurta
2 çorba kaşığı un

Kaplamak için;
Un ya da galeta unu (ben un kullandım)
1 yumurta çırpılacak
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı;
Pirinci bol suda haşlayıp suyunu süzelim ve soğumaya bırakalım. Soğanı rendeleyip tavaya sıvı yağda kavuralım. Kıymayı üç eşit parçaya ayıralım ve bir parçasını soğana ilave edip kavuralım. Kavurduktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım.

Bir kabın içine kalan kıymayı, baharatları, yumurtayı, unu ve tuzu ilave edip yoğuralım. Soğuyan pirinç ve kıyma harcını da ilave edip yeniden yoğuralım. Yoğurma işlemi bitince kadınbudu köfte şeklini verip kapaklı bir kapta bir saat buzdolabında dinlendirelim.

Dindirme işlemi bitince önce un sonra yumurtaya batırarak kızgın yağda, altı açık şekilde kızartalım. Kızaran kadınbudu köftelerimizi peçete serili tabağa alalım. Sıcak servis edelim. Şimdiden afiyet olsun.

Not: Kimyonu bir tatlı kaşığından biraz fazla, karabiberi de bir çay kaşığı kadar kullandım. Burada karabiber çok yoğun olmamalı. Sadece tat vermeli. Kimyonu biraz fazla olması tadını acayip değiştiriyor. Ancak bu ölçü dışına da çıkarsanız bu sefer tadı tam kadınbudu köfte gibi olmaz. Bu nedenle bu ölçüde koyarsanız kadınbudu köftenizin kıvamı çok güzel olacaktır. 

Evde kalan pilavı değerlendirmek adına da yapılabilecek bir yemek. Zaten teknik olarak da bu mantıktan icat edildiği söylenir. Ne derece doğrudur bilemiyorum ama bana mantıklı da geliyor. Bu arada pilav şehriyeli olmayacak tabii ki. Şehriyesiz kalan pilavdan birkaç kaşık kullanarak da yapabilirsiniz.

Servis önerisi; yanında patates kızartması, makarna ile servis edebilirsiniz. Ben genellikle makarnayı tercih ediyorum. Patates kızartması ile her ne kadar güzel olsa da patates de kızartma olduğundan ağır oluyor. Yine de tercih sizin tabii ki. Afiyet bal, şeker olsun.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın. Evde ve sağlıkla kalın.


Yorumlar

  1. oyyy kızartma ve köfte, en sık yaptıklarımdan, kadınbudu hımm senin tarifle dabayım, ne zamandır dapmadıım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blog Keşif Etkinliği

Merhabalar Malum artık annemle birlikte blog yazmaya başladık. Böylesi belki de daha iyi olacak. Omuz omuza, anne-oğul birlikte daha güzel şeyler yapabilmek adına tek blog, tek yürek olarak yolumuza devam etmeye karar verdik. Annem benim her daim hep ve tam destekçim. 

Fatih Murat Arsal Tüm Kitap Yorumları

Simitli Tost Ve Yumurta Tarifi

Merhabalar Evimizin karşısında bir simit fırını var.

Ayşegül Çiçekoğlu - Sevgimin Esareti

Merhabalar Ayşegül ablanın kalemini ne kadar sevdiğimi bilmeyeniniz yok ama ben yeniden söyleyeyim.

Erdoğan Karabıyık - Urla Esintileri

Islak Saçlar Ve Zararları

Merhabalar Çoğumuz ıslak saçların zararlarını bilmiyoruz.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

A101 Oje Alışverişim

Merhabalar Oje severlere çok güzel bir haberle geldim.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Saray Sarma (Paşa Lokumu)

Merhabalar Geçenlerde şirketimizin yanındaki şirkette çalışan bir arkadaş saray sarması ya da diğer adıyla sultan lokumu yapmış.