Ana içeriğe atla

Ne Zaman Akıllanacağız?

Merhabalar

Son zamanların gündemindeki konu malum Çiftlik Bank ve Çiftlik Bank mağdurları.
Çiftlik Bank'ın nasıl dolandırdığını, nasıl insanları kandırdığını anlatmayacağım tabii ki. Günlerdir bunlar zaten konuşuldu. Yazıldı ve çizildi. Ama anlamadığım bir nokta var ki; bu dolandırılan insanların "Kaybettiğiniz paralarınızı kurtaracağız!..." diyen insanların vaadine kanıp, tanımadığı insanlara paralar ödeyerek yeniden dolandırılması.

İnsanlar kolay yoldan para kazanmak istiyor. Bende istiyorum her ay maaşım banka hesabıma yatsın ama ben ofise gitmeyeyim. Hatta gezip, tozup günümü gün edip, sonrasında da maaş alayım. Ama öyle bir dünya yok maalesef. "Emeklemeden yürünmez!..." diye bir söz vardır. Ama çoğumuz kolay parayı duyunca bu deyimi aklımızdan çıkarıveriyoruz ne yazık ki. 

Unuttuğumuz bir nokta varsa bir Muhasebe-Finans Müdürü olarak söylüyorum; kimse kimseyi bu kadar kısa sürede bu kadar çok kâr payı olan bir işe sokup para ÖDEMEZ. ÖDEYEMEZ. Zaten genel olarak bakıldığında da böyle bir sektör ve iş kolu da bulunmamaktadır. Bankaların vermiş olduğu faizler bile ortaydayken bu neyin kâr payıdır?

Böyle bir yatırım yaparken insanların düşünmesi gereken asıl konu ise şudur; "Bu insanlar neden bana bu kadar kâr ödesinler? Salak mıdırlar? ki kendileri bu işi yapmıyorlar da, bizleri de bu işin içine katıp kâr payını bizlerle paylaşıyorlar? Madem bu kadar çok kazandırıyor. O zaman kendi ceplerini neden doldurmuyorlar?" Bunun gibi çoğaltılabilecek bir çok soru gelmesi gerekir insanın aklına. Hadi bir şekilde bu yatırımı yaptınız. Hasbel kader böyle bir yatırıma ayak bastınız. Geri de dönemediniz ve paranızı da kaybettiniz. Neden sizlere ulaşan insanlara yeniden güvenip, para ödeyip paranızı kurtaracaklarına inanıyorsunuz? Sizin ikinci defa para verdiğiniz insanlar kimdir? Bunu hiç sorguladınız mı? da denize düşen yılana sarılır hesabı bu adamlara sarılıyorsunuz? Avukatlık ücretleri belliyken sizin kaybettiğiniz yüksek rakamları kurtarmak için neden bu kişiler kişi başı 500,00.-TL yada 1.000,00.-TL gibi ücretlerle sizin paranızı kurtarmaya çalışsınlar? Özür dileyerek söylüyorum. O zaman avukatlar salak. Bu işi yapmadıklarına göre. Kaldı ki; bir davaya dosya açmak bile bu paraları bulurken adamlar sadece bu paraya sizin paranızı kurtaracaklarmış. KOMİK.

Devlet zaten bu işe el koymuşsa, olay mahkeme sürecine taşınmışsa, aynı zamanda da kamu davasına da dönüşmüşse, zaten kaybettiğiniz paranıza ve zamanınıza neden yenilerini eklemeye devam ediyorsunuz? Bırakın bundan sonrasını bir şekilde adalet çözebilirse çözsün. Çözemezse de, zaten giden gitti. Ruhuna El Fatiha. Üstüne de bir bardak soğuk su içip bir daha bu tarz şeylere güvenmemeyi ve girmemeyi öğrenmelisiniz. Fakat millet olarak yatarak kazanma sistemine kendimizi o kadar adapte etmişiz ki; maalesef yaşanan hiçbir olaydan ders çıkaramıyoruz. Yine olsun, yine yaparız. Eminim ve kalıbımı da basarım.

Çiftlik Bank kuruluşuna benzer on bir kuruluş daha varmış. Bu olaydan sonra sanırım onlarda aynı sürece girecekler. Umarım böyle bir şey söz konusu olmaz ama maalesef yapısal olarak fazlasıyla benziyormuş. Yakın zamanda yeni bir Çiftlik Bank vakası daha yaşanırsa hiç şaşırmam. 

Bu tür oluşumlara girebilmek, daha fazla para kazanabilmek adına insanlar ellerindeki son kuruşuna kadar harcayıp, olmadı üstüne kredi çekip, evini ve arabasını satıyorlar. Sürü psikolojine dayanarak oluşuma gireceklerde bakıyorlar ki; "Bu kadar insan girmiş. Araştırmışlardır nasıl olsa!...SALAK DEĞİLLER YA!..." diyerekten körü körüne sisteme dahil oluyorlar. Sonrası "Aman sabahlar olmasın!..." Yine hüsran, yine hicran.

Yazık ki; ne kadar anlatılırsa anlatılsın bu olayların maalesef son bulmayacağı. İnsanlarımız kendilerini o kadar şartlandırmışlar ki; yatarak para kazanma, zengin olma düşüncesine biz ne kadar söylersek söyleyelim faydasız. 

Yandım denilen noktada; "Devlet bize yardım etsin!...Aman biz yandık. Başkası yanmasın!..." Devlet yardım etsin etmesine de; Allah'ım da akıl vermiş hepimize. Kullanabilelim diye. Unutmayalım ki; 

"İNSANIN KENDİ KENDİNE YAPTIĞINI, BİR ORDU GELSE YAPAMAZ!..."

Yeni yazılarımda görüşünce dek, herkese kazasız, belasız günler dilerim.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Bu olay ne ilk ne de son olacak. 80'li yılların başında da bunlar yaşandı. İlk para yatıranlar kazandı ama üye kaydı azalınca yani para akışı azalınca ödemelerde sıkıntı çıktı. Millet şüphelenip, paralarını çekmek isteyince de şirketler iflas bayrağını çekti. Bankalarla çalışmasına rağmen Banker Kastelli bile bu duruma dayanamadı, piyasadan silindi. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Saadet zinciri dedikleri mesele yani. Üye getirdikçe kazan. Para yatır. İlk girene bilmem ne bonusu. Uzayıp giden liste. Ama kimse akıllanmıyor. Aradan zaman geçsin. Yine unutulacak. Yine aynı şeyler olacak. Sevgiler...

      Sil
  2. Kolay yoldan para kazama gibi bir zaafiyetimiz var toplum olarak.Doğal olarak akıllılarda bunu kullanıyor :(Üzücü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Bedavacı milletiz. Her şey bedava olsun istiyoruz da çalışıp üretmeden olmuyor tabii ki...

      Sil
  3. biri çıkıp dedi ya o kadar insan salak olamaz heralde diye güvendil :)güler misin ağlar mısın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki öyleymiş demek istemiyorum ama sonuçtan bu çıkıyor maalesef :(

      Sil
  4. Bir insanin kendine yaptigini dunya alem birlesse ona yapamazmis onun misali hala akillanmayanlar varsa bu onların yanlişi😲

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. İnsanların başına türlü musibet geliyor ama halen daha akıllanan yok.

      Sil
    2. Dün instagramda gordum ceo uruguay da lüks arabayla dolasiyo ne diyim ben simidi😂

      Sil
  5. Bankanın 100 katı gelir vaadetmiş insanlar da yahu nasıl olabilir böyle bir şey diye bile düşünmemiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık bu da neyin kârıysa. Yatıranlarda neyin kafasını yaşıyorlarsa. Yazık.

      Sil
  6. Bedavacı değiliz aslında. En çok parayı ben alayımcıyız. Çiftlikbank mağduru bir arkadaşım vardı. Hocam sende gir bak, güzel para kazanıyorsun diyordu. Şimdilerde sesi soluğu çıkmıyor.

    Ve ayrıca dediğin gibi ikinci bir çiftlikbank vakası daha olur. adı da bu kez "Sazanbank" olur herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorgusuz sualsiz sisteme girenler getirdikleri üyelerden de komisyon alınacağını duyunca çevresindekileri de etkilemeye çalışıyorlar maalesef :(
      Yenisinin adı Anadolu Farm'mış ve şu anda hakkında soruşturma açılmış. Bundan sonrakini bekliyoruz bakalım sıradakinin ismi ne olacak.

      Sil
  7. Ne kadar güzel yazmışsın.Armut piş ağzıma düş istiyoruz.Çalışmayalım,yorulmayalım,gökten bedava para yağsın istiyoruz.Böyle kolay yoldan para kazanmak isteyenler kendi paraları olsa çalışmadan bedavacı millete dağıtırlar mıydı ki aynı şey kendilerine yapılsın istiyorlar.Şaşırmıyorum bile artık böyle haberlere,ilk okulda ki çocuklarımız bile bedava not peşinde ders,ödev yapmayalım,kafada yormayalım ama hocalar sınıf geçirsin her sözlüyede 100 versin.Ne yazık ki bu çocukların ebeveynleride Çiflik Banklarda koyun muamelesinden beter duruma düşerler :// nnormal yani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğin gibi okulda da başka yerlerde de hep aynı durum söz konusu. Para konusunda olunca tabii ki daha da ayyuka çıkıyor. Bende evde otursam maaşımı yatırırlar mı acaba? :))))

      Sil
  8. Hadi hepsini de gectm HARAM haram diye bas bas bagirdilar arkadasim. Hani biz müslüman ülkeydik. Ne ara harama bu kadar bagimli olduk anlamadim. Yazik ya cahillige, emek olmadan beklenen yemege yazik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haramı helali düşünmeyiz ama Müslümanız Elhamdülillah o konuda sıkıntı yok. Tövbe yarabbim nasıl Müslümanlıksa...

      Sil
  9. Bu tür saadet zincirleri her daim kurulacak ve bu tezgahlar hayat boyunca kendini akıllı zannedenler tarafından kurulacaktır. Akıllanmadığımız bir gerçek lakin bazı şeylerde de devletimizin kontrolü çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet kontrol edecek. Etsin de ama hangi birini denetleyecek. İnternet çok büyük bir dünya. Bence insanların daha akıllı olması gerek. Sonra dövünmek bana göre faydasız.

      Sil
  10. tombul calmıs komsular tombul sisko adam kanadaya kacmıs ...** cocuqu

    YanıtlaSil
  11. Ben bu konuyu disaridan izledim ama insanlar nasil inanabildi aklim almiyor 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine olsa yine yapacak bir millet olunca bu dolandırıcılıkların maalesef ardı arkası kesilmez. Bende halen inanamıyorum. Biri çiftlik açacağız para ver dese emin ol vermezler. Ama sanalda çok para olunca hemen varı yoğu teslim ediyoruz.

      Sil
  12. Merhaba,
    İçler acısı halimizin son noktası olan gündemin en üzücü konusunu öyle güzel dökmüşsünüz ki satırlara... Okurken halimize mi üzüleyim, cümlelerinizde mi koybolayım bilemedim.
    Konuya gelince maalesef bizler yolu koşmadan hedefe varılmayacağını anlamamak için ısrar ediyoruz. Hazır her zaman tatlıdır, ancak emeksiz ekmek olmaz kuralını unutmamak gerek. Hoş bu artık hazıra konmaktan çok öte bir hal almış, zincirler, çiftlikler uçuşuyor havada. Keza bu konudan sonra daha nice çiftlikler çıktı, çıkıyor... Maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar kolay yoldan para kazanmaktan vazgeçmediği sürece maalesef bu gibi olayların devamı gelir. Yıllarca biriktirdiklerini bedavacı insanlara kendi elleriyle teslim ederler ve sonra da kendileri ah vah ederler. Yazık.

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?