Ana içeriğe atla

Konya Şerafeddin Cami

Merhabalar

Konya gezi notlarımızla devam edelim. Sırada Konya Şerafeddin Camii var. Yalnız burada belirtmek istediğim bir nokta olacak.
Fotoğraflarda gördüğünüz üzere biz gittiğimizde cami tadilattaydı ve maalesef iç mekan çekimlerini tam anlamıyla yapamadım. Bu nedenle tadilatlı fotoğraflar dışında kalan caminin iç mekanı internet üzerinden alınmıştır. Cami gezintisine başlamadan önce önce caminin tarihçesine biraz yolculuk yapalım.

Hükümet Konağı'nın güney cephesinde bulunan cami XII.yüzyılda Selçuklu büyüklerinden Şeyh Şerafeddin Mesud tarafından yaptırılmış, Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından onarılmıştır. Tamamen yıkılan camiyi Memi bey 1636 yılında Osmanlı mimarı tarzında yeniden yaptırılmıştır. Mabedi; kasnağında 8 penceresi bulunan derin bir kubbe ile 4 köşesinde birer küçük kubbe ve irili ufaklı 4 yarım kubbe örter. Camiyi, 3 tarafından ikinci kat halinde mahfiller sarar. 3 merdivenle çıkılan mahfillerin baş kubbeleri yuvarlak, diğerleri 8 yüzlü tonoz halindedir. Bunları 4'er fil ayağı ile, dörder tek ve ikişer çift sütunlar ve yan duvar tutar. 

Mabedin kuzeyinde 6 mermer sütuna oturan, 7 kubbeli bir son cemaat mahalli vardır. Mihrap yarım kubbe ile dışarı taşmıştır. Mihrap ve minber mermer işlemelidir. Mabedin doğu kapısının üzerinde minare merdivenlerden çıkılan 3 kat halinde müstahdemler için yapılan küçük odalar vardır. 

Minaresi iki defa yıkılmış olup, mevcut minare II.Meşrutiyet önce yapılmıştır. Mabedin süs ve yazıları Hattat Mehmet Mahbub'a aittir. Caminin inşa tarihi ve mimarı belli değildir. 1983 yılında Konyalı hayırseverlerce bugünkü restorasyonu yapılmıştır.

Caminin gördüğüm kısmına hayran olduğumu söylemeden edemeyeceğim. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden olduğunu düşünüyorum. Konya'ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Yeni yazılarımda görüşmek üzere. Okumaya ve yeni yerler keşfetmeye devam. Hayata dair notlar alın. Yüzünüzdeki gülümsemeyi artıracak şeyler yapın.

İyi haftalar olsun. Hoşçakalın.












Yorumlar

  1. Tarihi dokuları çok seviyorum, yalnızca görsel açıdan değil, bilgilerle de doyurucu bir tanıtım olmuş. Konya'ya gitmiştim ama burayı gezmek nasip olmadı. Bir daha yolum düşerse mutlaka uğrayacağım. Canlı canlı görmek bambaşkadır eminim. Emeğinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı olabildimse ne mutlu bana. Kesinlikle gidilip görülmesi gereken, manevi duyguların bizzat yaşanılması gereken yerlerden. İnşallah bir daha yolun düşerse mutlaka git. Sevgiler :)

      Sil
  2. Bir de hep birlikte plan yapalım tadilat bitince :) Ben Ankara'dan siz Eskişehir'den :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa süper olur evet. Tadilat belki de bitmiştir bu 2017 temmuz sonunda çekilen bir fotoğraf. Ben yayımlamakta biraz geç kaldım. Sormak lazım ilgili yerlerden. Ona göre gidilebilir. Şöyle havalar ısınsın, okullar kapanınca bir hafta sonu neden olmasın :)

      Sil
  3. Resimler mükemmel. :) Tadilatta bir an önce biter inşallah. Konya güzel şehir ya. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadilat bitsin tabii ki de. Belki bu yaz yeniden gidebilirim. O zaman daha başka yerlere de gitmek hedeflerim var :)

      Sil
  4. Çok güzel bir mimari :) Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Kadir İnanır Kimdir?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

6 Mantı

 

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?