Ana içeriğe atla

Murat Gülsoy - Belirsiz Bir Ânın Kıyısında Kitap Alıntısı

SINAV SABAHI
Bu sabaha hiç hazır değildi, hayır böyle olmamalıydı. Giffen malı neydi? Arz talep eğrisi? Bitmek bilmeyen sınavlar. İnsan otuzuna da gelse sınavlara girmek zorunda kalıyor işte. Hayır, Ömer henüz yirmi dokuz yaşında ve müfettişlik sınavına gecikmiş durumda. Elbette otobüs gelmiyor. Yolu hesaplıyor. Ucu ucuna yetişebilir. Normal şartlar altında. N.Ş.A. O kimyada vardı ve yıllar önce halloldu, yoksa fizik miydi? Bugünkü sınavda başka sorular çıkacak. Genel yetenek tamam, orada sorun yok. Ama uzmanlık alanı sallanmakta. Başı ağrıyor. Bütün gece bir sağa bir sola döndü. Ayça’yı da uyutmadı. Sürekli kafasında olası sorular. Fiyatı artmasına rağmen talepte azalma olmuyor, Giffen malı işte. Arz arttığı zaman normal şartlarda fiyat azalır, talep arttığı zaman fiyat artar. Fiyat artıyorsa talep azalır. Ama Giffen malında öyle olmaz. Of, otobüs gelmiyor. Gelse de artık yetişemeyecek. Taksiye para vermek sokağa para saçmaktan başka ne ki? Ayça’yla bazen tartışıyorlar. Genellikle maddi konulardan çıkıyor bu tartışmalar. Belki durumları biraz daha iyi olsa hiç kavga etmezler. Ayça’nın gözü sürekli tatil reklamlarında, paket turlar, indirimli uçuşlar, uç uca eklenen izinler... Oysa Ömer için tüm bunlar boş işler. Üç-beş günlük tatil harcamaları için tüm yıl köpek gibi çalışmak kadar saçma bir şey olabilir mi? Peki ne yapmalı? Ayça’nın hayal kırıklığıyla camlaşmış güzel kara gözlerine uzun uzun bakamıyor Ömer. Zihninin içinde bile. Beceremiyor. Verecek mantıklı bir cevabı yok. Soru neydi? Soruyu bile tam anlamıyla yerli yerine oturtamıyor ki... Artık kararı bedeni veriyor, eli kalkıyor, taksinin sürücüsüyle göz göze geliyor, yüz hatları geriliyor, araç önünde zınk diye duruyor, durakta bekleyenlerden hamle etmeye hazır olanlara aldırmıyor ve arka koltuğa oturuyor. Sürücüyle gereksiz yere samimi olmaya çalışan müşterilerden değil Ömer, hiç olmadı. Bu bir hizmet, bedelini ödeyecek, tek beklediği zamanında gideceği yere varmak. Taksinin içinde ağır bir koku var, kavunlu bir araba parfümü. Midesi bulanıyor. Sürücüye gideceği adresi söylüyor. Sürücünün canı sıkılıyor. 
“Çok trafik var o yönde.” 
“Sınava yetişmem lazım, ara yollardan falan gidemez miyiz?” 
“Çevre yolu açık gibi. En azından silme kırmızı değil.” 
Birlikte haritaya bakıyorlar. Sürücünün saçından gelen şampuan kokusuna şaşırıyor Ömer. İyi, temiz bir adam. 
“Evet evet oradan gidelim.”
Patates! Evet, Giffen malı örneği patatestir, bunu unutmamalı. Fiyatı ne kadar artarsa artsın talep azalmaz, tam tersine çoğalabilir bile. Çünkü patates pahalanmışsa diğer besinlerin fiyatı daha da artmıştır. Fakirler, patates pahalı o halde et yiyelim, diyemez. Kimdi? Bir Fransız kraliçesi vardı. Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler demişti galiba. Ya da o anlama gelecek laflar. Sonra giyotine gitti. Gitti mi gerçekten? Galiba o kelime pasta değil de makarna anlamına geliyordu. Yoksa hakikaten pasta mıydı? Ömer hatırladığı hiçbir şeyden emin değil uzun zamandır. Sürekli okuyup inandığı bilgiler yanlış çıkıyor. Patatesi unutma. Peki ama fiyatı düşüyor diye talebin artmadığı durumlar yok mu? Var tabii, ama onların adını hatırlamıyor. Mezar fiyatları düşüyor diye insanlar ölmenin tam sırası deyip mezar satın almaya koşmazlar örneğin. Bunu yıllar önce üniversitede duymuştu. Kimdi söyleyen hoca? Adı aklından uçup gitmiş. Böyle böyle kandırıyorlar insanları, hep çarpıcı örnekler, uç durumlar. Oysa gerçek hep ortalama, gerçekler sıkıcı, sürprizi yok, bin hamle öncesinden tahmin edebilir insan sonucu. Zaten belediye defin hizmetlerini bedava veriyor uzun bir süredir. Mezarlık kapılarına, her canlı bir gün ölümü tadacaktır, diye yazıyorlar zevkle. Biliyoruz, diye sinirleniyor Ömer her gördüğünde bu yazıları. Sonunda ölüm var. Ne kötü bir hikâye! Herkes sonunda ölüyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Smilodon (Kılıç Dişli Kaplan) Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhaba  Bugün sizlere Smilodon'dan (Kılıç Dişli Kaplan) bahsedeceğim. 

Fatih Murat Arsal - Ödünç Aşk

Merhabalar Fatih Murat Arsal'ın kalemini sevdiğimi bilmeyen kalmadı sanırım.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Uğruna İnsanların İntihar Ettiği İran Şahının En Sevdiği Karısı Anis-el Doleh

Merhabalar Son zamanlarda sosyal medyada sıklıkla karşılaştığım bir haber, aslında güzellik kavramımızı sorgulamama neden oldu.

Samed Behrengi - Bir Şeftali Bin Şeftali

Herkese merhaba Kısa zaman önce bitirdiğim bir kitap Bir Şeftali,Bin Şeftali. Bir gün annesinin dalında büyümekte olan bir şeftalinin hikayesi bu. Bu şeftali büyüyünce sahibi tarafından köye satılmaya götürülür.

Fatih Murat ARSAL - Yalnız Gözlerin İçin

Merhabalar Fatih Murat Arsal ile tanışmam Anlaşma romanına dayanır ancak yorumlamak için öncelikle Yalnız Gözlerin için kitabından başlamak istedim.

Yeşil Yol