Ana içeriğe atla

Heather Morris - Auschwitz Dövmecisi Kitap Tanıtımı

Lale Sokolov’un gerçek yaşam öyküsünden yola çıkılarak kaleme alınmıştır.
Ben onun koluna bir dövme yaptım, o ise adını kalbime kazıdı.

Slovakyalı bir Yahudi olan Lale Sokolov, Nisan 1942’de Auschwitz-Birkenau toplama kamplarına götürüldü ve Naziler tarafından diğer esirlerin kollarına, numaralarının dövmelerini yapmakla görevlendirildi.

İki buçuk yıldan uzun bir süre esir tutulan Lale hem vahşete hem de inanılmaz sevgi ve cesaret eylemlerine tanık oldu. Kendisiyle aynı kaderi paylaşan insanların hayatlarını kurtarmak amacıyla canını tehlikeye atarak ayrıcalıklı konumunu, katledilen Yahudilerden kalan mücevher ve paralar karşılığında yiyecek satın almak için kullandı.

1942 Temmuz’unda bir gün, 32407 numaralı Lale, koluna 4562 numarasının dövmesinin yapılması için titreyerek sırada bekleyen genç bir kadınla karşılaştı. O genç kadının adı Gita’ydı ve Lale onu gördükten sonra ne olursa olsun hayatta kalıp onunla evlenmeye yemin etti. 

Binlerce mahkûmun koluna Yahudi Soykırımı’nın en çarpıcı sembollerinden biri haline gelecek olan dövmeleri yapmakla görevlendirilmiş Lale Sokolov’un gerçek yaşam öyküsü, umudun, aşkın ve insanlığın en kötü, en karanlık şartlarda bile ayakta kalabildiğine dair güçlü bir kanıt. 

“Aşk bir yolunu buluyor, ne kadar ihtimal dışı, ne kadar imkânsız görünse de buluyor ve bu yürek sızlatan kitap da bunun güzel bir ifadesi.”
The Bookbag

“Savaş dehşetinin ortasında aşka, sadakate ve dostluğa dair hem acı hem de moral veren bir roman.”
Jill Mansell

“Auschwitz Dövmecisi insan davranışlarına en uç örneklerle dolu: içten gelen fedakârca sevgi eylemlerine karşılık kasten yapılan kötülükler. Bu kitabın içine çekilmeyecek, okurken gerçeklerle yüzleşip duygulanmayacak tek bir kişi bile hayal edemiyorum.”
Graeme Simsion, Rosie Projesi’nin yazarı

“Auschwitz Dövmecisi’nde karanlık bir peri masalı havası var. Basit ve destansı, merhamet ve aşkla dolu ama tüm bunların üzerine insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en kanlı canavarlarının gölgesi düşüyor. Bu kitabı herkes okumalı.”
Hugh Riminton, gazeteci ve yazar

“Buraya yazacağım hiçbir şey size bu kitabın ne kadar güçlü ve dokunaklı olduğunu tarif etmeye yetmez. Morris bu hikâyeyi özünde neyse o şekilde anlatmış; bir aşk hikâyesi olarak… Okurken gözyaşlarım sel oldu. Son olarak Lale’nin sözlerinden alıntı yapacağım: ‘Sabah uyandıysanız o gün güzel bir gündür.’”
NetGalley

“Hayal bile edilemez bir nefretin hüküm sürdüğü korkunç bir ortamda yaşanmış, insana yaşam sevinci veren güçlü bir aşkın hikâyesi.” 
Pamela Wallace, Akademi ödüllü senarist

“Morris, savaşın karanlık ve zehirli atmosferine dalıp aşkın gücüne dair sıra dışı bir hikâyeyle ortaya çıkıyor.”                                    
Leah Kaminsky, yazar

“Lale’nin, toplama kampından Gita’yla birlikte sağ çıkma konusundaki kararlılığının yürek burkan, etkileyici gerçek hikâyesi iyiliğe, kıvrak zekâya ve umuda dair dokunaklı bir kanıt niteliğinde.” 
People

“Morris’in bu çalışması bizi Nazilerin en kötü şöhretli ölüm kampında günlük hayatın içine alıyor. Morris üç yıl boyunca Lale’yle röportajlar yapıp anıları gün yüzüne çıkarmış ve yapmak zorunda bırakıldığı dövmecilik mesleği sayesinde iyiliğin de insanlığın da var olmadığı bir yerde ikisini de yapabilme fırsatını yakalamış bir Yahudi’nin yürek burkan hikâyesini bu anılarla ilmek ilmek örmüş.” BookPage

“Auschwitz Dövmecisi hem her şeye rağmen umudun ve hayatta kalma mücadelesinin hem de aşkın gücünün hikâyesi.” 
Popsugar

 “Shoah Vakfı için soykırım mağdurlarıyla pek çok röportaj yapmış ve çok üzücü hikâyeler dinlemiş olsam da Auschwitz Dövmecisi’ni elimden bırakamadım. İki insanı hayal dahi edilemez acılara rağmen ayakta tutabilecek kadar büyük bir aşkın alışılmadık hikâyesi. Okuyun, paylaşın, hatırlayın.”
Jenna Blum, Yahudi Sevgili kitabının yazarı

“Pek çok kişi bu kitabı bir toplama kampında esir edilmenin ne kadar dehşet verici olduğunu gözler önüne serdiği için, bir o kadarı da hikâyenin verdiği, gerçek aşkın en insanlık dışı şartlara bile galip gelebileceği mesajıyla cesaret bulacağı için sevecektir. Tarihî roman sevenler için kusursuz bir kitap.” Publishers Weekly

“Etkisinden kolay kolay kurtulamayacağınız, yürek burkan, çok güçlü bir hikâye.” 
Kirkus Reviews

“Bu kitaptakinden çok daha fazlasını içerdiğinden şüphelensek de Lale’nin hikâyesinin büyük bir kısmı bu sayfalara yansımış. Ve Lale’nin bu mücadeleden sağ çıkacağı aşikâr olsa da Morris romanına takdire şayan bir merak unsuru katmayı başarmış.” 
Booklist

“Heather Morris’in, Yahudi Soykırımı’ndan sağ çıkmayı başarabilen Ludwig (Lale) Sokolov’un gerçek yaşam öyküsünden yola çıkarak kaleme aldığı Auschwitz Dövmecisi bize insan ruhunun ve aşkın en karanlık yerlerde bile çiçekler açabileceğini kanıtlıyor. Ve Auschwitz-Birkenau toplama kamplarından daha karanlık bir yer hayal etmek zor. Lale kader arkadaşlarına yardım etmek için kendi hayatını tehlikeye attıkça, Gita’ya ve diğerlerine yardım etmek için riskler aldıkça yüreğim ağzıma geldi. Geride bıraktıkları yıllara ve hiç ortadan kalkmayan ölüm tehdidine rağmen Lale ve Gita karı koca olarak bir arada yaşayabilecekleri bir geleceğe inanmaktan hiç vazgeçmediler. Auschwitz Dövmecisi çok güzel, hayat dolu bir roman. Bu hikâye her aklıma geldiğinde hâlâ gözlerim doluyor ve yüreğim ısınıyor.”                                                            
Seira Wilson, Amazon Book Review

“Konuşulmayanı dile getirmek için samimi, dokunaklı bir girişim.”
The Sunday Times

“Toplama kampındaki kader arkadaşlarının kollarına numaralarının dövmesini yapmaya zorlanan Lale Sokolov’un gerçek yaşam öyküsü.”    
The Bookseller

“Auschwitz Dövmecisi bize en karanlık zamanlarda bile eğer irademiz ve inancımız güçlüyse her şeyin üstesinden gelebileceğimize dair umut aşılıyor.”
Book Ninja

“Muazzam bir hikâye… Beni en şaşırtıcı anlarda gözyaşlarına boğacak kadar güçlü ve sürükleyici. Bu yıl okuduğum en iyi on kitap arasında yer alacak. Elimi kalbime koyup herkese bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum.”
Batty About Books

“Auschwitz dövmecisinin hayatını anlatan bu müthiş aşk hikâyesinin dokunmayacağı yürek yoktur.”                                                            
Libelle

“Bu kitap, iradeli insanların nelerin üstesinden gelebileceğini gözler önüne seriyor.”      
Oorlogsboekenreviews

“Bu kitabı tek bir kelimeyle tarif etmem gerekseydi o kelime, ‘etkileyici’ olurdu.”  Boekenbeschrijfster

“Hikâyenin en dehşet verici kısımlarında bile içten içe sonunda iyi bir şeyler olacağını hissetmek çok ilham verici.”                                 
Perfecte Buren

Basım Yılı : 2019

Sayfa Sayısı : 320

Pegasus Yayınları

Çevirmen : Sevinç Seyla TEZCAN

Yorumlar

  1. Çok güzel bir tanıtım olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Odak noktası gerçek yaşam ise sürekleyici oluyor.
    İnceleme ve tavsiye için editöre teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel;
      Gerçek hikayeleri bende çok seviyorum canım :) Keyifli okumalar.

      Sil
  3. Nazi dönemini anlatan kitap ve filmler çok ilgimi çekiyor. Bunu da not aldım :)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız Kardeşler Arasında;
      Nazi dönemi çok sıkıntılı. İnsanların gerçekten okuması ve öğrenmesi gerek ki yeniden böyle şeyler olmasın. Rica ederim canım:)

      Sil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?