Merhabalar
Konya gezimiz devam ediyor. Sırada Mevlana Türbesi'nin hemen yanında bulunan Selimiye Cami bulunuyor. Dış mimarisi ile oldukça dikkat çeken Selimiye Cami günümüzde halen ayakta durmayı başaran yapılardan.
1558 yılında Konya Valiliği sırasında II.Sultan Selim yapımına başlamıştır ve 1567 yılında da tamamlanmıştır. Konya'da klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Yapımında kesme taş kullanılmıştır. Plan benzerliğinden dolayı İstanbul'da bulunan Fatih Cami'ne çok benzemektedir. Merkezi kubbe ile örtülü mekan tek yönden yarım kubbe ile genişletilmiştir. Altı sütun ve yedi kubbeli son cemaat mahalli bulunmaktadır. Sütunlar birbirlerine, beyaz ve kırmızı taştan yapılmış kemerler ile bağlanmıştır. İbadet alanına üç kapıdan giriş yapılmaktadır. Ana giriş kapısı mukarnas dolgulu ve mermerden imal edilmiştir. Giriş kapısı üzerinde tarihi belli olmayan bir kitabe de mevcuttur. Sağda yer alan kapıda ise, camide bulunan "Mümin sudaki balık gibidir, ondan zevk alır." şeklinde yazı bulunmaktadır.Soldaki kapı tarafında ise, camide "Münafık kafeste bulunan kuş gibidir." yazısı bulunmaktadır. İbadet alanları, iki adet kalın paye üzerine oturtulmuş vaziyette ve oldukça yüksek merkezi bir kubbe ile örtülü haldedir. Kubbe mihrap önünde yarım bir kubbe ile desteklenmekte olup, yanlarda ise, üç küçük kubbe vardır. Caminin tek şerefeli iki minaresi vardır ve iç mekan kalem işi ile tezyin edilmiştir. Mimari tarihçiler tarafından Mimar Sinan tarafından yapıldığı yönünde desteklenmektedir. Cami 1685 yılında ve 1816 yılında onarım işlemlerine tabi tutulmuş olup, son olarak 1914 yılında Mimar Muzaffer tarafından restore edilmiştir.
Selimiye Cami gezebilme fırsatımız maalesef olamadı. Zira namaz saatiydi ve aşırı kalabalıktı. Bu nedenle sizlere caminin içinden internet üzerinden bulduğum fotoğraflardan birini paylaşıyorum.
Selimiye Cami'sine gitmek isteyenler için adres: Aziziye Mahallesi Müze Alanı Caddesi No:5 42030 Karatay/KONYA
Yeni yazılarımda görüşünceye dek, okumalara devam edelim. Yeni yerler keşfedelim. Mutlu bir hafta sonu olsun. Gülümseyin.
Hoşçakalın.
Osmanlı dönemini bir bölüm insanımız göklere çıkarırken bir bölüm insanımızda yerin dibine batırıyor. Hiç bir şeyin ortasını bulamıyoruz. Bizim millet olarak başarısızlığımızın sebeplerinden biri de bu herhalde. Bilhassa Mimar Sinan'ın eserleri başta olmak üzere çok güzel camilerimiz var. Her biri mimari başyapıt. Size iyi seyahatler dilerim. Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkürler Rabia Hanım. Hakikaten arayı bulmak gibi bir çabamız yok. Eskiyi yok etmeye de çok meyizlliyiz. Ne zamanki değerler yitip gider, sonrasında korumaya kalkarız ama nafile. İnşallah daha fazla yer gezelim ve sizlere de tanıtalım istiyorum. Sevgiler :)
Silİnşallah o güzel ve manevi duyguları bol şehre yolum düşer ki ziyaret edebileyim. Çok güzel vallahi :)
YanıtlaSilİnşallah bir gün gidebilirsiniz. Zira ayrılmak istemedim ikinci gidişim olduğu halde :(
SilÇok etkileyici bir anlatım ve mimari :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Bende bayıldım.:)
SilÇok güzel bir camiiymiş. Gezmiş kadar oldum bu yazınla da.😊
YanıtlaSilCanım inşallah bir gün kendin de gidip gezme imkanı bulursun çocuklarınla ;)
SilTeşekkür ederim.Ne zamandır Konya'ya gitmedim.Ne yalan söyleyeyim gidesim geldi 😊 Ayağınıza sağlık.İyi gezmeler 😊
YanıtlaSilTeşekkürler. Umarım en kısa zamanda gidersiniz :)
Silinşallah bu da diğer mimar sinanın eserleri gibi restore edilmez. Zira diğer eserleri restore edilmiş ve hırpalanmış
YanıtlaSilAslında restorasyon çalışması iyi ama dediğin gibi hakkıyla yapmak lazım. Gerçek yapısını bozduğumuzda gerçekten bir anlamı kalmıyor.
Sil