Ana içeriğe atla

Reşat Nuri GÜNTEKİN - Çalıkuşu

Merhaba dostlar,

Hangi kitabı ilk paylaşsam diye çok düşünmeden yıllardır en sevdiğim ve içimde hep sürekli okuma arzusuyla dolduğum Reşat Nuri Güntekin'in unutulmaz eseri, hakkında film ve diziler yapılan Çalıkuşu ile başlamak istedim.
Söz konusu kitap 1922 yılında yazılmış olup, Anadolu ve Son Osmanlı dönemini anlatan bir romandır. Eser Vakit gazetesinde yayınlandıktan sonra çok ilgi çektiğinden dolayı yazar tarafından yeniden düzenlenerek yeniden yayınlanmıştır. Roman aynı zamanda gerçek bir hayat hikayesinden alıntı olduğu ve bunun Feride Polat isimli şahsa ait olduğu hakkında da rivayetler vardır. Aynı zamanda Türkiye' de yeni ve modern bir dönemin başlamasına öncülük eden roman olarak da kabul edilmektedir.

Romanımızın kahramanı Feride Fransız Mektebinde okuyan ve aynı zamanda teyze oğlu Kamuran'a delicesine aşık olan ana karakterimizdir. Feride'ye Çalıkuşu lakabının verilmesi ise teneffüslerde daldan dala ağaçtan ağaca gezerken bir gün bir muallimin "bu kız insan değil ÇALIKUŞU " demesiyle adı Çalıkuşu kalmıştır.

Kamuran'ın Feride'yi aldatması Feride'nin Anadolu'ya mürebbiye olarak kaçması ile başlar ve bu şekilde olaylar gelişir.

Tabiki Reşat Nuri'nin bütün eserlerini okumuş biri olarak Çalıkuşu romanının bende ki yeri çok farklıdır. Türk toplumunda kadının yeri ve yapması gerekenlerin ne kadar önüne geçildiğini gösteren bir roman olması sıfatıyla bence roman herkesin okuması ve ders alması gereken bir kitap niteliğindedir.
Yazarın dönemin olaylarını konuşma dilinde yazması da okuyucuların kendini o anı yaşamalarına sebep olacak şekilde etkilemesine ve aynı zamanda romanın popüler olmasına neden olmuştur.

Tanıtım Bülteninden 

Dördüncü sınıftayım. Yaşım on iki kadar olmalıydı. Fransızca muallimimiz Sör Aleksi bir gün bize yazı vazifesi vermişti. "Hayattaki ilk hatıralarınızı yazmaya çalışın. Bakalım neler bulacaksınız? Sizin için güzel bir hayat temrini olur" demişti.

Hiç unutmam; yaramazlığımdan, gevezeliğimden bıkan sörler o sınıfta beni arkadaşlarımdan ayırmışlar, bir köşede tek kişilik bir küçük sıraya oturtmuşlardı.



Çalıkuşu ilk kez 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş ve aynı yıl kitap olarak basılmıştır. Beşinci baskısından sonra eser, 1939 yılında bizzat Reşat Nuri Güntekin tarafından sonra tekrar yayımlanmıştır. Bu kitap söz konusu baskısından yararlanılarak aslına uygun olarak yayına hazırlanmıştır.

ÇALIKUŞU, Reşat Nuri Güntekin''in en yaygın ününü kazandığı ilk romanı. Romanda, iyi öğrenim görmüş bir İstanbul kızının, Anadolu'nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadığı serüven anlatılır.Serüven yönü ağır basan bu romanda, kişilerin duygu dünyaları, ülke gerçeklerinden soyutlanmadan verilir. Çalıkuşu, her yaştan insanın rahatlıkla okuyup sevebileceği önemli romanlarımızdan biridir.

Basım Yılı : 2010

Sayfa Sayısı : 544

İnkılap Kitabevi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

6 Mantı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?